Már az ősz elejétől megkezdik a munkát és a tél végéig le sem állnak a somogyi favágók, akik a Sefag Zrt. Marcali Erdészetének területén a napokban is keményen dolgoznak. A tölgy fűrészrönköket a Csurgói Faipari Gyárba viszik, ahol parkettát készítenek belőle.

Dolgoznak a favágók

„A siker titka a jó fűrész és a kellő koncentráció” – mondta a sonline.hu-nak Nagy Zoltán, aki már öt éve favágóként dolgozik. Csapatával a kijelölt erdőterületeken motorfűrésszel döntik ki a fákat, majd a gallyazást és darabolást követően a kihordó szerelvénnyel szállítják ki a hengeres alapanyagot a rakodókra. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Marcaliban vágják a fákat

Kemény munka

Az idők során a gépek korszerűsítése miatt változott a szakma, ugyanakkor a fakitermelés a mai napig nagyon kemény munka. Nehézsége a bányászok munkájával vetekszik, és ez a gépek előretörésével sem változott meg.

Így dolgoznak

A favágók csak a megjelölt fákat vághatják ki az erdőben. „Tízéves üzemtervi ciklusokban dolgozunk, ebből készülnek az éves tervek, erdőmérnökök, az erdészeti hatóság munkatársai a gazdálkodóval egyeztetve jelölik ki azokat az erdőrészleteket, amelyek fái elöregedtek vagy betegek, vagy ahol túl sűrű az állomány és a magoncfák fény- és tápanyagellátását veszélyeztetik” – mesélte a híroldalnak Szabó Tamás, a Sefag Zrt. Marcali Erdészetének igazgatója.

Figyelnek a természetvédelemre

Szabó azt is elmondta, hogy a vágásokat a Natura 2000-es területen végzik, ahol csak a természetvédelmi szempontokkal összhangban dolgozhatnak. A 13.000 hektáros területen tölgy, cser és gyertyán fafajokat vágtak ki.

Klímaváltozással küzdenek

„Bár az erdőgazdasági táj­ra kevésbé jellemző, de a völgyekben, ahol párásabb, hűvösebb a mikroklíma, ott megél a bükk is. Bízunk benne, hogy ez a fafaj a klímaváltozás folyamatainak ellenére megtalálható lesz tíz-húsz év múlva is” – mondta az erdészeti igazgató.

Eladják a marcali fákat

Mint kiderült, a Sefag Zrt. évente 300.000 köbméter fát termel ki, a marcali környékén kivágott fák nagy részét pedig eladják. A hosszú keményfát lakossági tűzifaként értékesítik, a tölgy és cser alapanyag pedig hazai és külföldi piacra, ipari feldolgozó üzemekbe és erőművekbe kerül.

Világsiker a somogyi tölgy alapanyag

Szabó arról is beszélt, hogy a legértékesebb fűrészrönköket Somogy megyében dolgozzák fel, a Csurgói Faipari Gyárban hasznosítják az alapanyagot. A Somogyban termelt tölgy alapanyagból világhírű parkettafríz készül.

Rászorulóknak is segítenek

A favágók egyébként már arra is most készülnek, hogy ősszel száraz és minőségi fát tudjanak biztosítani az önkormányzatoknak, hogy majd a hivatal rászorulóknak juttassa el a tüzelőt. A szociálistűzifa-program keretében 2020-ban több mint 16 ezer köbméter fát adtak át. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay