A Pogány madonna című film bemutatója után mindenki a madonnát akarta megnézni a tihanyi apátságban. A szoborról akkor senki, semmit sem tudott. Most már minden év nyarán megnézhető Tihanyban. A Pogány Madonnára, a vitorlázásra és Bujtor István Balatonszeretetére emlékeztet mindenkit 2013-óta a füredi kikötő mólójánál álló Bujtor-szobor.

Vitorlás, színész, rendező

A füredi kikötőben nem tudod kikerülni Bujtor István szobrát a móló elején, a Vitorlás étterem mellett. Bujtor István legendás alakja a Balatonnak. Kiváló vitorlás, színész és rendező volt. Az összes sikerfilmjében megjelenik a Balaton, Füred és a vitorlázás.

Részlet A Pogány Madonna c. filmből

Óriási siker lett

Bujtor István, Ötvös Csöpi rendőrnyomozó alakját a hetvenes évek végén találta ki, 1980 nyarán forgatta az első filmjét, A Pogány Madonnát. A mozit egy évvel később 1981-ben mutatták be, azóta is akárhányszor adják a tévék, mindig nagy nézettséget csinál.

A magyar Piedone

Az Ötvös Csöpis filmek azért is népszerűek, mert a Piedónés filmek receptje szerint készültek. Bujtor István gyakran kölcsönözte a hangját a Piedonét játszó olasz színésznek, Bud Spencernek.

Részlet A Pogány Madonna c. filmből

Bud Spencer súgott

Bujtor István és Piedone egy külföldi forgatáson találkoztak, állítólag Bud Spencer javasolta Bujtornak, hogy forgasson verekedős filmet Magyarországon. Így indult az Ötvös Csöpi sztori.

Magyar specialitás

A figura a műfajban magyar specialitás: a történetekben a háttérbe tolt, ám szakmailag nélkülözhetetlen Ötvös Csöpi küzd meg a mindenre alkalmatlan, de folyton kitüntetett főnökével, Kardos doktorral, akit Kern András alakít a filmekben.

Váratlan karambol Tihanyban

Részlet A Pogány Madonna c. filmből

A Pogány Madonna forgatási helyszínei is érdekesek. A tihanyi úton forgatott autósüldözésnél rögzített karambol nem volt betervezve, így sikerült a kaszkadőröknek. Olyan látványos lett a csattanás, hogy inkább átírták a forgatókönyvet, hogy maradhasson a jelenet.

Segített a rendőrség is

Részlet A Pogány Madonna c. filmből

A rendőrség több autót, helikoptert adott a forgatásokhoz. Amikor elkezdték a forgatást, a zsaruk hallani sem akartak a segítségről, azonban szakértőnek felkértek egy belügyest, aki mindent elintézett, így a Veszprém megyei rendőrök néhány héten belül már mindenben segítették a stábot.

A Pogány Madonna

A Pogány Madonna című filmben a tihanyi apátságból ellopott arany szobor soha nem létezett. A szobrot gipszből készítették el, majd bearanyozták, gyakorlatilag egy filmes kellék volt.

Bujtor István a madonnával – Részlet A Pogány Madonna c. filmből

Követelték a szobrot

A mozi 1981-es bemutatóját követően azonban a turisták megrohamozták Tihanyt, mindenki látni akarta a szobrot. A filmben szereplő aranyozott gipsz madonna 30 évig egy balatonszentgyörgyi olimpikon vitorlázónál, Holovits Györgynél volt, aki egy vitorlásverseny fődíjaként nyerte el.

Visszakerült a családhoz

A szobrot Bujtor István 2009-es halálát követően átadta a színész özvegyének, aki azt tovább ajándékozta a fiának Bujtor Balázs hegedűművésznek.

Minden nyáron látható

A Pogány Madonnát 2018-ban tényleg kiállították Tihanyban, az apátsági múzeumban, hogy a közönség is megnézhesse élőben. Azóta ígérik: minden nyáron megtekinthető les a legendás szobor.

Kiemelt kép: Bujtor István szobra a füredi kikötőben – Fotó: BalatonKörnyéke.hu