November 12-én 9 óra 30 perckor Balatonszéplak térségében igazoltattak két férfit, akik marokkói állampolgároknak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

Sok illegális migránst fogtal el az elmúlt napokban

Állampolgári bejelentés alapján fogtak el a rendőrök november 12-én 14 óra 44 perc körül négy, magát afgán állampolgárnak valló férfit Szigetszentmiklóson egy ipartelepen.

A Fejér megyei rendőrök is munkában voltak

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály információja alapján november 10-én 23 óra 30 perckor egy magyar vámrendszámos gépkocsit ellenőriztek az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán, a 34-es kilométerszelvényében. A személygépkocsiban a moldáv illetőségű gépjárművezetőn kívül további hét, magát szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Az M0-áson is intézkedtek

A Dabasi Autópálya Alosztály munkatársai november 10-én 23 óra 35 perckor az M0-ás autóút egyik pihenőjénél igazoltattak egy járművet. Az ellenőrzés során a járműben tartózkodó 14 férfi szír állampolgárnak vallotta magát, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni a rendőröknek, ezért a moldáv sofőrt és román társát embercsempészés gyanújával, 14 utasát tiltott határátlépés miatt állították elő.

Nagy volt a forgalom a Tiszán

Migránsok ismét csónakkal jutottak át illegálisan a magyar-szerb határon Szegednél a Tiszán csütörtökre virradóra – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. A járőrök egy csónakot vettek észre a Tiszán, amelyben nyolc – magát szír állampolgárnak valló – férfi volt. Az államhatárt Szerbia felől illegálisan lépték át.

Amikor tragédia történt

2009-ben 15 koszovói migráns vesztette életét Szeged alatt a Tiszán, miközben csónakjukkal illegálisan megpróbálták átlépni a szerb-magyar határt.

Emelkedő számokról beszél az illetékes

Több mint duplájára nőtt az embercsempészet miatt indított büntetőeljárások száma idén a teljes 2019-es évhez képest Magyarországon – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Komoly büntetés jár az embercsempészetért

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Külföldre is mennek magyar rendőrök

Ismét magyar rendőrök indultak Észak-Macedóniába, hogy segítséget nyújtsanak a határőrizeti feladatok ellátásában – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzésére és felderítésére, továbbá közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában.