Évente 4000 esetben nyújtanak segítséget a nyaralóknak a vízimentők. Azt kéri, hogy gyereket sose engedjünk felügyelet nélkül a vízbe és ha lehet, különösen nyílt vízen, adjunk rá mentőmellényt is.

Ne hagyjuk egyedül

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke szerint életveszélyes lehet, ha a nyári strandolás idején „az agyunk szabadságüzemmódba kapcsol”. Bagyó Sándor erről egy kislány mentését követően számolt be az Indexnek Révfülöpön, miután az anya hagyta egyedül beevezni egy SUP-on 11 éves kislányát, akit a megerősödő szél a parttól egyre távolabb sodort. Egy vendég vette észre, az úszómester élesztette újra.

Nincs nyaraló üzemmód

Bagyó Sándor szerint elkerülhetőek a hasonló helyzetek, ha a szülők a strandolás ideje alatt is figyelnek a gyerekekre. A VMSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy júniusban tragédia történt a figyelmetlenség miatt. Karcagon egy hétéves gyermek fulladt meg, amíg az édesanyja a büfébe ment. Dunaújvárosban meg tudták menteni annak a négyéves gyermeknek az életét, aki elmerült a medencében.

Nem ciki a mentőmellény

Bagyó Sándor a figyelmetlenség mellett másik jelentős problémának látja a kiegészítő biztonsági eszközök mellőzését. A szakember kiemelte, hogy sokan a Balatonon vagy nyílt vízen nem vesznek fel mentőmellényt, de véleménye szerint fontos lenne végre megérteni, hogy a mellény viselése nem ciki, hanem sokkal inkább vagány. Hozzátette, a vízimentők, a profi vitorlázók sem szállnak anélkül vízre.

Mindenütt fontos az óvatosság

Jacsó Emma fotója

Többezerszer segítenek

A VMSZ elnökének tájékoztatása szerint évente megközelítőleg 3-4 ezer esetben nyújtanak segítséget a strandolóknak. Sok esetben csupán rovarcsípések, horzsolások miatt keresik őket, de mélyvízi ellátás is akad bőven. A strandbójákon kívül évente 100-200 esetben kell segítséget nyújtaniuk a bajba jutott strandolóknak. A Balaton körül mintegy 80 strandot, valamint az országban további 15-20 strandot felügyelnek a szakszolgálat tagjai.

A magyar Baywatch-srácok

Idén 8 tanfolyamot indítanak, ahol várhatóan 200 résztvevő sajátítja el a vízimentés alapjait. A képzéseken 16 éven felüliek vehetnek részt, akik a sikeres vizsgát követően a balatoni strandokon teljesíthetnek szolgálatot, gyakorlott vízimentők mellett. Bagyó Sándor elmondta, a képzésen csak magabiztos, jó úszók vehetnek részt. Hozzátette: a mentési gyakorlatok mellett az elméleti ismeretek átadása sem marad el.

Egy másik szervezet gyorstalpalókat szervez

Júliustól a szezon végéig lesz elsősegélynyújtó szolgálat a balatoni strandokon – közölte a Magyar Vöröskereszt az MTI-vel. A közlemény szerint tizenkilenc balatoni strandon több mint 300 fiatal önkéntes teljesít szolgálatot augusztus 22-ig minden nap 10 és 18 óra között. Friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva!