Nem lennének képeset kijárni a gyermekükhöz a temetőbe azok a szülők, akik vasárnap veszítették el két fiúkat. A testvérek a Balatonba fulladtak, miután gumimatraccal úsztak be a vízbe. A szülők a part mentén játszottak legkisebb gyermekükkel.

Tragédia a Balatonon

Az egész országot megrázta az a tragédia, amely vasárnap történt a Fonyód melletti Alsóbélatelepen. A 13 éves Zoltán és 17 éves testvére a Balatonba fulladtak. A két fiú gumimatraccal úszott be a vízbe, amikor egyelőre ismeretlen körülmények közt vízbe estek. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.

A szülők a parton voltak

A szülők a part mentén voltak legkisebb gyermekükkel, Dominikával. Az édesapa csak annyit látott, hogy egy férfi egy gyereket húz ki a vízből. Amikor közel értek hozzá, akkor ismerte meg, hogy a 13 éves Zoltán élettelen testét fogja a német férfi.

Egy nappal előtte érkeztek

A családnak idén ez volt az első nyaralása. Múlt szombaton utaztak Fonyódra, ahol egy hétig maradtak volna. Úgy beszélték meg, délelőttönként kirándulnak a környéken, s csak délutánonként fürdőznek a tóban. A tragédia másnapján például Badacsonyba mentek volna hajóval.

Előtte még integetett a matracról

„Minden évben szoktam nekik építeni hatalmas tornyokat kövekből. Éppen ezt csináltam a parton akkor is, amikor a kisebbik fiamat kihozták a vízből. Pedig még előtte nem sokkal integettek nekünk a matracról… A nagyobbikat csak órákkal később találták meg. A kezeit úgy tartotta, mintha kapaszkodni próbált volna valamibe” – mondta sírva a Blikknek a gyászoló édesapa.

Mécsest gyújtottak a parton

A lap azt írja, a tragédia után egy éjszakát a Balatonon töltöttek. Hétfő reggel egy-egy mécsest még meggyújtottak a fiúk emlékére a parton, aztán a ságvári halottasházhoz autóztak.

Nehezen dolgozza fel testvérei halálát

„Szegény húguk mindenképp szerette volna még utoljára látni őket. Szerencsére a ravatalozóban is megengedték ezt neki. Nagyon jó testvérek voltak, talán Dominikának lesz a legnehezebb feldolgozni ezt az egészet. A bátyjai még a számítógépen is mindig olyannal játszottak, amivel mindhárman tudtak együtt” – mondta Sándor.

A legkisebb fiú orvosnak készült

A kisebbik fiú most ment volna a nyolcadik osztályba, kitűnő tanuló volt, gyermekorvos akart lenni. A bátyja, Tomi szakácsnak tanult. 20 éves testvérük már külön élt tőlünk, ő rendőrnek készül. Ő is teljesen összetört a hír hallatán.

Hazaviszik az urnákat

„A boncolásra pénteken kerülhet sor, a hamvasztás pedig majd csak utána lesz. Végül pedig majd postán fogjuk megkapni az urnákat. Hagyományos, koporsós temetést nem rendezünk, képtelenek lennénk kijárni a gyerekeinkhez a temetőbe. Itthon fogjuk őrizni az urnájukat magunknál a házban” – mondta megtörten a Blikknek a családfő, Sándor.

Nem volt gond az úszástudásukkal

A tragédia után felmerült, hogy a két fiú nem tudott úszni. Ezt az édesapa cáfolja, azt mondta, többször voltak már nyaralni, eddig soha semmi gond nem volt az úszástudásukkal. A szülők azt sejtik, hogy felhevült testtel ugorhattak a vízbe, amely a két fiú halálát okozta.

Nagyon fontos!

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy felhevült testtel hideg vízbe ugrani kifejezetten veszélyes. A hirtelen hideghatás reflexes légzésmegállást okozhat. A búvárreflex aktiválódása az arc és a homlok hirtelen hideghatása esetén életveszélyes szívritmuszavart vagy keringésleállást okozhat. Az úgynevezett Kratschmer-reflex a gége görcsös állapotát és a légzés megállását okozza. Egy veszélyforrás késői észlelése a pánikreakció beindításán keresztül sodorhatja bajba a fürdőzőt. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel a mentés után – Forrás: Facebook/Bagyó Sándor Alex