Meglepően jól fogy a szárított tücskös ciripella fagyi Balatonmáriafürdőn a Vitorlás fagyozóban. A tulajdonos, Pálfi Attila “A Balaton fagyija 2025” versenyre nevezett vele. Nem nyert, de a vendégek mégis imádják.

17 fagyizó versenyzett

A Balaton Fagyija 2025 versenyen 17 fagyizó 21 fagylaltja indult. A győztes a veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó Mekkóstollak nyalánksága lett, ami kecskesajttal, valamint sült és sós mandulával készült. Különdíjas lett a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó, a balatonmáriafürdői Pingvin Fagyizó és Cukrászda, illetve a balatonszemesi Margaréta Fagyizó. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. A Facebookon már 26 ezernél is többen követnek minket, az erősebb napokon mi vagyunk a Balaton vezető hírportálja.

Engedélyezett élelmiszer a tücsök

A balatonmáriai tücsökfagyi nem nyert díjat, de elnyerte a zsűri dícséretet a kísérletezés miatt. Kiderült, hogy a cukrászmester egy esti fürdőzés során merítette az ihletet. Először szúnyogokból akart fagyit csinálni, mert jó sok van belőlük, azonban az Európai Unióban mindössze négy rovart lehet élelmiszerként forgalomba hozni. Ez egyik a tücsök.

Csak az kap tücsköt, aki kér

Pálfi Attila gondolt egyet és a ciripelős esti éjszakákra hajazva megalkotta a szárított tücskökkel teleszórt fagyiját. A rovarok egy csokis, mogyorós karamellaöntet tetejére kerülnek, így áll össze a ciripella-fagyi. A vendégeknek csak akkor szórnak rá szárított tücsköt, ha azt kérik. Ezeket a szárított tücsköket egyébként szigorú előírások mentén tenyésztik és különböző ízekben kaphatók. A fagyizó tulaja a  sóskaramellásat választotta, de létezik csilis, csilis-lime-os, és fűszerpaprikás ízesítésű is.

Lángos és hekk fagyi

Bár idén nem ért el helyezést a versenyen, a zsűri külön méltatta Attilát, hogy ismét sikerült meglepetést okoznia, illetve örültek, hogy a cukrász ismét egy extrém ötlettel rukkolt elő, ami a Balatonhoz köthető. Pálfi Attila 2023-ban különdíjas lett a sajtos-tejfölös lángos fagylaltjával, tavaly pedig „Balcsi hekk” névre keresztelt nyalánkságával borzolta a kedélyeket.

Tökmag ízű a tücsök

Pálfi Attila azt mesélte a Blikknek, hogy attól félt, hogy jobban fognak tartani az emberek a Ciripellától. “Meg kell mondjam, egy kimondottan jól menő fagylaltról van szó. Sokkal jobban fogy a vártnál, nagyon tetszik, hogy korosztálytól függetlenül kóstolják. Legelőször egy nyugdíjas pár kóstolta meg. A vendégek szerint a tücsök íze leginkább a napraforgómaghoz vagy a tökmaghoz hasonlít, önmagában nincsen extrém zamata. Azt gondolom, hogy egy ilyen típusú fagylaltnál inkább a tudatunkkal kell megküzdeni” – mondja a balatoni cukrász.

Imádják a ciripellát

Németországban készítettek már fagylaltot rovarliszt hozzáadásával, de olyasmire még nem volt példa, hogy valaki egészben használt volna fel egy adott rovart. A tücskök fehérjetartalma magas, ami a fagylaltnak alapvetően nem erőssége, mégis a csokis, karammellás íz miatt imádják a máriai ciripellát a vendégek. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. A Facebookon már 26 ezernél is többen követnek minket, az erősebb napokon mi vagyunk a Balaton vezető hírportálja.

Kiemelt kép: Pálfi Attila cukrászmester. A fotó illusztráció, Adobe AI mesterséges intelligencia felhasználásával készült.