Megjöttek a KSH adatai: a belföldi vendégéjszakák száma a tavalyi első féléves 8,8 millióval szemben csak 8,1 millió volt, ami nagyjából 8 százalékos visszaesést jelent.

Jönnek a külföldiek

A külföldi turizmus viszont nagyot erősödött, 6,95 millióról 7,87 millióra nőtt. A féléves turizmusstatisztika így összességében kétszázezres, nagyjából 1,3 százalékos bővülést mutat a vendégéjszakák számában.

Nagy bővülés a fővárosban

Az ország két kiemelt turisztikai régiója, Budapest és a Balaton eltérően teljesített. A fővárosban, ahová elsősorban külföldiek járnak, nőtt a vendégforgalom: a külföldivendég-éjszakák csaknem nyolcszázezres bővülés ellensúlyozni tudta ugyanis a belföldi forgalomból eredő nagyjából százezres visszaesést.

Hanyatlás

A fővárosban így hat hónap alatt hétszázezerrel több éjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyen, mint egy évvel korábban. A balatoni turizmus ugyanakkor igen gyengén teljesített, ami egyértelműen a belföldi turizmus hanyatlásával magyarázható.

Látványos a visszaesés

Az első félévben nagyjából kétszázezerrel kevesebb éjszakát töltöttek a tónál a magyarok, mint tavaly január-június között, ebből majdnem százezres visszaesést hozott a június, a legfontosabb első féléves hónap.

5 százalékos csökkenés

A hazai turizmus vendégéjszakákban számolt visszaesése 10 százalék volt az első hat hónapban, amit nem tudott ellentételezni a külföldi vendégek által a tónál töltött éjszakák számának 62 ezres bővülése. Így összesen 134 ezerrel, 5,2 százalékkal csökkent a balatoni turizmus az első félévben.

Gondban az éttermek is

Ahogy írtunk róla, az éttermek országszerte érzik a visszaesést. Most az ellentétje történik annak, ami a koronavírus-járvány éveiben volt: akkor nem igazán lehetett külföldre menni, ezért amikor nyitva voltak az éttermek, jó volt a forgalom. Aki megteheti, most külföldre megy pihenni, és ők hiányoznak az éttermek forgalmából – olvasható a portfolio.hu összeállításában.

Sokat mondó számok

Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője azt mondta a portálnak: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felhasználói felületén lekért vendégéjszaka adatok szerint a Balaton-régióban, csak a 3 és 4 csillagos szállodákban pontosan 24 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma idén júniusban az előző év azonos időszakához képest.

Csak a csökkenés biztos

„Ezek átlagos értékek. Tehát vannak olyan egységek, amelyeknél a 40 százalékot is eléri, illetve meghaladja a vendégéjszakák számának csökkenése, de vannak olyanok is, amelyeknél 10-20 százalékos az elmaradás” – mondta Forsthoffer Ágnes.

Fontos az ár-érték arány

A régióvezető szerint az idén nagyobb hangsúlyt kap, hogy kinek milyen jó a terméke, amit kínál, illetve mennyire ítélik meg kedvezőnek a fogyasztók az ár-érték arányt.

Figyelni kell az igényekre

„Ilyen gazdasági helyzetben sokkal intenzívebben kell figyelni a keresletet és pontosabban reagálni annak igényeire. Ezzel lehet a piacra menni és a rá szánható keretből a promóciót megcsinálni” – tette hozzá.

Kiemelt kép: illusztráció