Kigyulladt egy BMW az M7-es autópálya sóstói lehajtójánál hétfő délelőtt. A sofőr, amikor észrevette a füstöt, azonnal megállt, szerencsére ki tudott szállni, viszont a luxusautó megsemmisült.

Lángoló BMW az M7-esen

A siófoki tűzoltók két vízsugárral oltották el az égő BMW-t, amely teljesen kiégett. Ennek a tűznek az oka nem ismert, ám az régóta ismert, hogy egyes dízel BMW-k hajlamosak a kigyulladásra.

Máshol is gondok vannak

A problémát más országokban is tapasztalták, Dél-Koreában vissza is hívtak típusokat az autók gyulladását okozó, a kipufogógáz-visszavezető rendszer hűtőegységénél fellépő szivárgás javítása érdekében.

Az M0-áson is BMW gyulladt ki

Nyár közepén itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon írtunk arról, hogy kigyulladt egy BMW az M0-ás autóút 6-os kilométerénél, Törökbálint közelében a McDonald’s-nál. A tűzoltók kiérkezésekor az autó utastere már lángokban állt.

A bevásárlóközpont parkolójában is BMW égett

Egy évvel ezelőtt pedig Budapest mellett az M1 Premier Outlet parkolójában égett ki egy szinte teljesen új BMW. Itt is spontán gyulladás történt.

Sok millió BMW érintett

Egyes 2011. augusztus és 2017. augusztus közt gyártott dízelmotoros BMW-k spontán kiégése bizony előfordulhat. Világszerte 1,6 millió autó lehet érintett, Magyarországon biztosan több, mint hatezer, és az is biztos, hogy az autók gazdái néha túl későn tudják meg, hogy szervizbe kéne vinni az autót – írja a Totalcar.hu.

Ezt kell tenni, ha ég az autó

A katasztrófavédelem korábban azt tanácsolta, hogy ha füstölni kezd egy jármű, akkor lassan és oldalról nyissuk fel a motorháztetőt, hiszen előfordulhat, hogy a levegő-utánpótlás hiánya miatt még nincs tűz, csak izzik valami – írja a Kékvillogó.hu hírportál.

Hatalmas láng csaphat ki

Ha ilyenkor hirtelen felnyitjuk a motorháztetőt, az izzó, kezdődő tűz hirtelen levegőt kap, hatalmas lánggal kicsap a motorháztető alól, és súlyos égési sérüléseket okozhat. 

Fontos a gyors helyzetfelismerés

Ha van nálunk tűzoltó készülék, a motorháztetőt csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül befújhassuk annak tartalmát. Mindenképpen fontos a gyors helyzetfelismerés, az azonnali segítségkérés és az azonnali segítségnyújtás.

Kiemelt kép: Kiégett BMW az M7-esen – Forrás: katasztrófavédelem