Megalakult a Szezonkosár Bevásárlóközösség, amelynek célja az ellenőrzött helyi termékek fogyasztásának fellendítése.

A Szezonkosár Bevásárlóközösséget a Hévíz-Balaton-Zalai-Dombhátak LEADER Egye­­sület idén júniusban hozta létre, ami maga nevében párját ritkító a kezdeményezés a Balaton nyugati medencéjében – olvasható a magyarmezogazdasag.hu oldalán

Az egyesület kezdeményezéséről Vértesaljai László nyilatkozott az agrár tematikájú portálnak.

„Nagy segítség volt, hogy a közösség létrehozását a Vidékfejlesztési Program is támogatta” – mondta Vértesaljai László.

Emellett arról is beszélt az egyesületi tag, hogy az ellenőrzött helyi termékek fogyasztásának fellendítése érdekében alapított bevásárlóközösség egy térségek közötti helyi együttműködés keretében működik, melyben négy LEADER-akciócsoport vesz részt Zala és Veszprém megyéből.

Ezen felül megosztotta azt is Vértesaljai László, hogy már országszerte működő bevásárlóközösségek szolgáltak mintaként nekik.

Beavatta az olvasókat abba is, hogy első számú példaként az esztergomi Kiskosár Bevásárlóközösség működése szolgált egyesületüknek, persze ők ezt átalakították a saját helyi viszonyaiknak megfelelően. Külön öröm volt számukra, hogy rendkívül pozitív volt a közösség fogadtatása és egyből sok termelő, illetve helyi család csatlakozott hozzájuk.

„Úgy gondolom, mindig is megvolt az igény a jó minőségű, egészséges és ellenőrzött helyi termékekre.” – mondta Vértesaljai László.

A Szezonkosár Bevásárlóközösség is ezt az igényt kívánja szolgálni egy webáruház üzemeltetésével (http://www.szezonkosar.hu/). Jelenleg több mint kétszázötven élelmiszerből lehet választani, a tojástól kezdve a zöldségeken át egészen a kiváló Balaton-felvidéki borokig. Az áruház minden termékét helyi termelők állítják elő.

Kiemelt kp: illusztráció – Forrás: unsplash/marta volskaya