Kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet – tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Balatonhoz megy a belföldi turisták negyede

A nyár első hónapjában a vendégéjszakák 23 százaléka köthető Budapesthez, változatlanul a Balaton térség szálláshelyei a legnépszerűbbek (28 százalék), ezt követi Mátra-Bükk (7 százalék), Debrecen és térsége (6 százalék), Budapest környéke (5 százalék) és Bük-Sárvár (4 százalék). Ide kapcsolódik: Brutális árak a Balatonnál: egymillió forint feletti apartmanokat kínálnak egy hétre és egyes strandokon 30 ezernél drágábban jön ki egy nap egy négytagú család számára

Több szobát vesznek ki a magyar vendégek

A rendelkezésre álló adatok szerint idén júniusban 4 millió vendégéjszakát rögzítettek a hazai szállásadók, ami 50 százalékkal magasabb a tavalyinál. A belföldiek 15 százalékkal, a külföldiek 3-szor több vendégéjszakát töltöttek el, mint tavaly. A belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal magasabb a 2019-es eredménynél – közölték. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva, a címlapunkon bármikor eléred.

Vezetnek a szállodák

Szálláshelytípus szerint a legtöbb foglalás, 42 százalék szállodákba szólt, emellett a magán- és egyéb szálláshelyek voltak a legkeresettebbek, 37 százalékos aránnyal. A vendégek 7 százaléka kempingben, 6 százaléka panzióban, 5 százaléka közösségi szálláshelyen, 2 százaléka pedig üdülőházban szállt meg.

Jelentős növekedés

A Magyar Turisztikai Ügynökség közölte: az idei év első 6 hónapjában 15,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami 2,5-szer több mint a tavalyi év első félévében mért eredmény. Kétszer annyi belföldi és közel ötször annyi külföldi vendégéjszaka volt, mint tavaly az első fél évben. Így összességében csak 9 százalékkal marad el az első fél év teljesítménye a rekordévnek számító 2019 első fél évének eredményétől.

Németországból jön a legtöbb külföldi vendég

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján külföldről a legtöbben Németországból, Csehországból, Romániából, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek. Adataik szerint júliusra már 3,2 millió, augusztusra pedig 2,3 millió vendégéjszaka-foglalás érkezett be, amelyek száma napról napra dinamikusan emelkedik.

Megtelt a Balaton

A minap írtuk meg itt a BalatonKörnyéke.hu hírportálon, hogy egy négyfős családnak a strandolás egy napra 30 ezerbe kerülhet Balatonkenesén, augusztusi foglalással pedig van olyan négy személyes apartman, amit 1,1 millió forintért kínálnak egy hétre. Ennek ellenére nem kell lasszóval fogni a vendégeket az adatok alapján tényleg megtelt a Balaton. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Varga György