Bár még alig köszöntött be a tavasz, sokan már a nyári kirándulásokat és utazásokat tervezetik. A Balaton kedvelt úti célja a magyaroknak, akik a legtöbbször autóval indulnak útnak. Ám, hogy ne történhessen semmilyen váratlan és kellemetlen esemény, ami tönkre teheti a nyaralásunkat, érdemes előrelátónak lenni, és felkészíteni autónkat az utazásra.

Amikor balatoni nyaralást tervezünk, akkor megtervezzük, hol lesz a szállásunk, akarunk-e főzni majd, milyen látnivalókat nézünk meg, ha esetleg a fürdés az időjárás miatt nem jöhet szóba. Utazás előtt pedig sokan komoly tervet készítenek a pakoláshoz is, hogy semmi fontos ne maradjon majd otthon. Az autónk felkészítésére viszont nem mindig gondolunk, hiszen, ha a mindennapokban elgurul az autó a városba, akkor miért ne vinne el minket egy kicsit messzebbre is? A hosszabb utazások előbb azonban célszerű gondolni az autó felkészítésére, mert így sok stressztől és váratlan helyzettől kímélhetjük meg magunkat – írj a a Gumiwebshop.

Első lépés: gumik állapotának ellenőrzése

Ahhoz, hogy az út során teljes biztonságban legyünk, fontos, hogy a szezonnak megfelelő abroncsok kerüljenek fel, melyek profilmélysége nem érte még el a 4 mm-t. Indulás előtt mindenképp cseréltessük le a téli gumikat nyáriakra, ha még nem tettük volna meg korábban. A téli gumik nem alkalmasak a nyári közlekedésre, egyrészt mert nem érnek el megfelelő tapadást, aminek következtében nő a fékút, másrészt sokkal gyorsabban kopnak, tehát hamarabb használódnak majd el. Sem biztonsági, sem pedig gazdasági szempontból nem jó megoldás a téli gumi nyáron.

Az abroncs típus mellett az állapotukra is érdemes odafigyelni. Valószínűleg a csere során a gumiszervizben jelezni fogják, hogy a gumi kibír-e még egy szezont vagy sem. Bár a magyar jogszabály lehetővé teszi, hogy 1,6 mm-es profilmélységig közlekedjünk az abroncsainkkal, de a gumi szakemberek véleménye ez, hogy 4 mm alatti profilmélység esetén már érdemes új abroncsokat vásárolni.

Indulás előtt a guminyomást is célszerű ellenőrizni, ugyanis a túl alacsony vagy túl magas guminyomás hátrányosan befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást, de egy defekthez is hozzájárulhat.

Ne csak a gumiszervizt keressük fel utazás előtt, hanem az autószerelőt is

Ha pedig a gumik ellenőrzésén és cseréjén túl vagyunk már az utazás előtt, akkor az autószerelőt is érdemes felkeresnünk, hogy a lehető legjobb műszaki állapotba legyen az autónk a nyaralásra. A folyadékszintek ellenőrzése lényeges lépés, nemcsak az olajszintet, de fékolaj és váltóolaj szintjét is érdemes ellenőriztetni, de a szélvédőmosó és a hűtőfolyadék is megér egy kis odafigyelést. És ha már a fékolaj szóba került, célszerű a fékek állapotát is megnézetni, hiszen az északi part meglehetősen dimbes-dombos, a fék és a váltó jó állapota elengedhetetlen az ilyen területen történő biztonságos közlekedéshez.

És mivel nyári utazásról van szó, a klímát se felejtsük el ellenőriztetni. A komfortos utazáshoz egy jó klíma elengedhetetlen, sokan azonban csak akkor szembesülnek már a hibával, amikor úton vannak. Sokszor a klíma feltöltése elegendő ahhoz, hogy kellemesen hűvös legyen a kocsiban, ám megeshet, hogy komolyabb hibát kell kijavítani. A tisztításról se feledkezzünk meg, ha már a klíma átnézésére kérünk időpontot a szervizbe.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a gumiwebshop.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.