Az Amerikai Egyesült Államok új elnöke, Joe Biden 1977-ben már járt Magyarországon. Második feleségével, a leendő first ladyvel a Balatonnál töltötték a nászútjukat, Budapesten pedig több kommunista vezetővel találkoztak.

Különleges választás

Minden idők legkülönlegesebb elnökválasztásának nevezte a CNN a mostani választást. Rendkívül szoros volt az eredmény, Joe Biden demokrata jelölt végül kiütötte a hivatalból Donald Trump elnököt.

Régi motoros

Az új elnök régi motoros az amerikai és a nemzetközi politikában. Obama elnök idején nyolc évig alelnök volt, most pedig 77 évesen ő lesz mindenidők legidősebben hivatalba lépő elnöke.

30 évig volt szenátor

Biden politikai karriere az 1972-ben kezdődött, amikor a New Yorkhoz közeli Delaware állam szenátora lett és 30 évig az is maradt.

Magyarországra jött

A Magyarországról származó Tom Lantos szenátor nála kezdett politizálni, jól ismerték egymást a szenátusból, jóban is voltak. Így történt, hogy Tom Lantos javaslatára Biden a Balatonhoz utazott nászútra.

Balatoni nászút

1977-ben vette el második, jelenlegi feleségét, akiből hamarosan first lady lesz. Akkor úgy döntöttek Magyarországra utaznak és a Balatonnál töltik a mézesheteiket. Arról sajnos nem beszéltek, hogy merre jártak annakidején a Balatonnál, de feltételezzük, hogy biztosan voltak Füreden és Tihanyban.

Az akkori legolvasottabb újság is beszámolt róla

A Népszabadság akkor, 1977-ben azt írta, hogy „Magyarországra látogatottJoseph Biden szenátor az Amerikai Egyesült Államok szenátusa, külügyi bizottságának tagja Budapestre érkezett.”

Sok pártemberrel találkozott

A rövid cikkben hosszan felsorolják kikkel találkozott. Fogadta őt a minisztertanács elnökhelyettese, a Kulturális Kapcsolatok Intézetének elnöke, a külügyminiszterhelyettes, külkereskedelmi miniszterhelyettes, és együtt ebédelt az országgyűlés külügyi bizottságának egyik tagjával.

Sokára lehet új amerikai nagykövet Budapesten

A Magyarországra érkező új amerikai nagykövetről a magyar származású Charles Gati a John Hopkins egyetem professzora azt nyilatkozta a Népszavának, hogy egy magas rangú, Magyarországot jól ismerő diplomata nemrég azt mondta neki, hogy felkérés esetén sem vállalná a posztot, mert nem tudna elég komoly kapcsolatokat kiépíteni az Orbán-kormánnyal. „Feltételezem, hogy folytatódik a politikai kinevezettek rossz gyakorlata, de az is lehet, hogy jó ideig senki nem megy Budapestre, mint ahogyan jó pár hónapja Washingtonban sincs magyar nagykövet.” – mondta Charles Gati.

Kiemelt kép: Joe Biden – BalatonKörnyéke-montázs