Megvan a múlt héten lemondó Vitézy Dávid utódja. Keszthely korábbi polgármestere, Nagy Bálint lesz az új közlekedési államtitkár. Nagy Bálint helyére Ágh Pétert nevezik ki beruházási államtitkárnak.

Ez történt eddig

Vitézy Dávid azt követően mondott le, hogy Palkovics László távozott a Technológiai és Ipari Minisztérium éléről, a közlekedés pedig átkerült a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumhoz. Az eddigi gyakorlat alapján az új miniszter hoz új államtitkárt a területre, ezért Vitézynek automatikusan megszűntek a feladatai. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Sikeres politikus

Nagy Bálint azután mondott le a Keszthely vezetéséről, hogy az április választásokon országgyűlési képviselő lett, a szavazatok 61 százalékát szerezte meg Zala megye 2. választókerületében. Összeférhetetlenség miatt le kellett mondania a polgármesteri posztról.

Hamarosan kihirdetik

A Telex információit kormányzati források is megerősítették, Nagy Bálint kinevezését a napokban hirdethetik ki a Magyar Közlönyben.

Óriási terület kerül Lázár Jánoshoz

A Vitézy Dávid vezette államtitkárság feladata a Kormány döntései alapján az országos közlekedéspolitika irányítása, a közlekedési stratégiai döntések és szabályozások előkészítése volt. Hozzá tartozott a MÁV-csoport felügyelete és a MÁV-Start, a MÁV-HÉV Zrt., a Volánbusz Zrt. és a GYSEV Zrt közszolgáltatásainak szervezése és megrendelése.

Egyből távozott

A kormány döntése értelmében Palkovics László miniszter lemondása után a közlekedési terület Lázár János minisztériumához került. A helyzet miatt Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár összehívta a minisztérium vezető munkatársait, bejelentette lemondását majd távozott. Ideiglenesen Kállai Éva helyettes államtitkár viszi az ügyeket, 48 óra van az átadás-átvételre – értesült a VEKE.

Megköszönte Vitézy a felkérést

Vitézy Dávid a közösségi oldalán így fogalmazott: „Ahogy ma a kormányinfón elhangzott, az új energetikai tárca létrejötte révén, Palkovics László miniszter lemondásával a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, ezáltal az eddigi közlekedési államtitkári feladataim is véget érnek. A közlekedési szakterület felügyelete az új kormányzati feladatmegosztás szerint Lázár János minisztériumához kerül át. Köszönöm Palkovics miniszter úrnak és a Kormánynak a megtisztelő felkérést és a közös munkát, úgy hiszem, az elmúlt fél évben a hazai közösségi közlekedés és a vasút számos nagy ügyében tudtunk a helyes irányba egyet előrelépni.”

Új feladat

Lázár János is reagált a változásokra, ezt írta a közösségi oldalán: „Minden magyar közlekedési miniszter elődje, az első felelős kormány tagja, Széchenyi István úgy fogalmazott: “Az ember annyit ér, amennyit használ.”  

Ez Lázár János célja

„Az én hitvallásom is ez. Az új feladattal a Miniszterelnök most lehetőséget ad arra, hogy újabb területen járulhassak hozzá a haza és a haladás, a nemzeti szuverenitás és polgári fejlődés ügyéhez. A feladatot tisztelettel elfogadom. Nekilátunk!” – írta a miniszter.

Fél éves államtitkárság

Vitézy Dávid alig fél évvel ezelőtt lett közlekedésért felelős államtitkár a most megszűnő Technológiai és Iparfejlesztési Minisztériumban. Az államtitkár a kinevezésekor arról beszélt, hogy a közlekedés nem csak egy ágazat a sok közül, hanem a jövőnk egyik záloga, a klímavédelem és a gazdaság fejlesztésének kulcsa, a fővárosi, nagyvárosi és a vidéki élet minőségének egyaránt meghatározó eleme.

Nem akart Lázárral dolgozni

Vitézy a kinevezését Orbán Viktor miniszterelnök javaslata nyomán Novák Katalin köztársasági elnöktől vette át május 25-én. Most alig fél évvel később pedig már le is mondott. Vélhetően nincs jóban Lázár Jánossal, nem akart vele dolgozni. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vitézy Dávid