Balatonfüreden Vitorlabontó ünnepség nyitja meg a vitorlásszezont. Délben rajtol el a Balatoni Évadnyitó Nagydíj Vitorlásverseny, lesz reformkori gasztroséta és Kávészünet koncert is. Tihanyban hétvégi kürtőskalács napok, szombaton fáklyás séta, vasárnap este barokk koncert kínál kellemes élményt. A borkedvelőket Kéknyelű Piknik várja Káptalantótiban, szombaton nyílik a terasz a kisapáti Fischer Birtokon. A családoknak remek program a látogatás Diási Vizimalom és Pékmúzeumban, a sportnap a Festetics Imre Élményközpontban. A Szent György hegyet vezetett túrán hódíthatjuk meg.

Vitorlabontó Balatonfüreden

Szombaton a hagyományos Vitorlabontó ünnepséggel kezdetét veszi a balatoni szezon. A balatonfüredi Vitorlás téren 10.30-kor beszédet mond: Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Kontrát Károly, parlamenti államtitkár, Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke. 11.55-kor elrajtol a Balatoni Évadnyitó Nagydíj Vitorlásverseny.

Elrajtol az Évadnyitó Vitorlásverseny

Terasznyitás Kisapátiban

Gyertek kóstolni és gondtalanul hátradőlni Badacsony egyik legszebb panorámás teraszán! Birtokunk 7 vulkanikus hegy között helyezkedik el, így – egy pohárral borral a kezetekben – bármerre is nézelődtök majd, biztosan csoda kilátás tárul elétek! Az érkezés és kóstolás kötetlen, várunk Titeket nagy-nagy szeretettel- invitál Kisapátiba a Fischer Birtok.

Badacsony egyik legszebb terasza

Kéknyelű piknik Káptalantótiban

Minden amit a Kéknyelűről érdemes tudni, itt megkaphatjuk. A csodálatos Balaton-felvidék szívében rejtőzködő Istvándy Ligetben bemutatják a Badacsonyi Borvidék nagyszerű Kéknyelű borait és termelőit. A rendezvényen résztvevő borászok elhozzák legszebb Kéknyelűiket, hogy bemutassák őket a “Nagyközönségnek”.

Remek borok az Istvándy ligetben

Kéknyelű ízbank és más kortyélmények

A programban lesznek tematikus kóstolók, szakmai beszélgetések, élő zene, sétálókóstoló, a KÉKNYELŰ ÍZBANK kezdeményezés bemutatása. A program fővédnöke Istvándy Gergely borász és társszervezője a VinoPelso Borkultúráért Alapítvány.

Reformkori gasztroséta Balatonfüreden

A séta során a történelmi hangulatú épületek történetein túl, érdekfeszítő anekdotákat hallhatnak a híres színésznőről, Blaha Lujzáról vagy az Arany ember című könyv legendás írójáról, Jókai Mórról, valamint a legelsőnek mondott 1825-ös Anna-bálról és a hozzá fűződő hagyományokról.

Rózsakert, Balaton, sütemények

A séta fényét emeli a csodás környezet, a Rózsakert, a Blaha Lujza Emlékpad, illetve maga a Balaton karnyújtásnyira való közelsége, hangulata. A séta vége egy korhű reformkori programmal zárul. Az 1840-es években, a Pilvax mintájára épült kávézóban korabeli receptek alapján készült süteményeket kóstolhatnak meg a vendégek, egy ital kíséretében.

Blaha Lujza, Anna bál, Jókai és más hírességek emléke

Hétvégi kürtőskalács napok Tihanyban

Mostantól május végéig minden szombat és vasárnap Tihany legszebb sétányán vár finom kürtőskalács. Vár mindenkit szeretettel, finom kürtőskalácsokkal a Vitéz Kürtős Tihany.

Látogatás a Diási Vizimalom és Pékmúzeumban

A Diási Vízimalom – Pékmúzeum, Festetics Fűszerkert és Herbáriumban helyben frissen sült kenyeret kóstolhatjuk, mellé a fűszerkertben termett növényekből készült teát kortyolgathatjuk. Az egykori malomban pékmúzeum működik, a fűszerkertben pedig szakszerű vezetéssel ismerhetjük meg a fűszer- és gyógynövényeket.

Vulkántúra a Szent György hegyen

A Kisapátiból induló túra során Szentes Kata túravezető mesél a hegy geológiai kialakulásáról, történetéről, növényeiről, állatairól! A túra utolsó állomása a Tabernainfinito panoráma étterem, ahol lehetőség nyílik egy különleges ebéd, vagy ital elfogyasztására.

Évadnyitó Kávészünet koncert Balatonfüreden, a Gapa Terasz & Parkerdőben

Ünnepeljük a tavaszi természet, az élő zene és a finom ételek találkozását május 14-én! A Gapa Terasz és Parkerdő már reggel kinyitja kapuit, hiszen 11 órakor indul az Évadnyitó vitorlásverseny! A teraszról nézve a legszebb.

Kávészünet koncert és marhapörkölt


A koncertsorozat nyitóeseményén a Kávészünet zenekar fog a húrok közé csapni madárcsicsergős helyszínen. Az irodalom szerelmeseinek különösen ajánlott az esemény, mert az előadók klasszikus és kortárs költők műveit, valamint saját versátirataikat szólaltatják meg modern, dinamikus hangzással. A jó zene mellé az ízletes étel is garantált! A menü vörösboros marhapörkölt és vegetáriánus gombapaprikás lesz.

Sport és egészségnap a Festetics Imre Élményközpontban

Szombaton egész napos programkínálattal vár Gyenesdiáson a Festetics Imre Élményközpont. Lesz lövészet, lézerharc, sportversenyek Novák Zalán vezetésével.

Az egész családot várja Novák Zalán is

Fáklyás séta szombaton este Tihanyban

Sétánk során világosban indulunk, majd fáklyát gyújtva andalgunk a megüresedett, macskaköves tihanyi utcákon. Meg-megállunk, előttünk a Balaton, hátunk mögött kigyulladnak Tihany fényei és az idegenvezető mesél. Kell ennél több gyönyörűség egy májusi szombat estén- hív a fáklyás sétára a tihanyiséta.org.

Barokk hangverseny Tihanyban

Május 15-én, vasárnap 18 órakor a Tihanyi Bencés Apátság-ban „Szűz Mária tisztelete” címmel barokk hangverseny lesz, melyre szeretettel várják az érdeklődőket. Műsoron Pergolesi, Monteverdi, Charpentier művei. Közreműködnek: Bódi Zsófi – szoprán, Molnár Anna – alt, Musicolore Énekegyüttes, Vivaldi Ensemble. Művészeti vezető: Kővári Péter.

Ingyenes programajánló

A Balatonkörnyéke.hu hírportált az akkreditált magyar reklámpiaci mérés (Gemius) szerint a forgalmas időszakokban már naponta 220 ezren olvassák. A programajánlókat tehát nálunk tényleg sokan látják. Jó hírünk van! Ha neked is van programajánlatod, szervezel egy rendezvényt, az éttermed új étlappal rukkolt elő, küld el nekünk az infókat és ingyen megjelentetjük, hogy tényleg sokan tudjanak róla. Fontos és hasznos infók programszervezőknek itt!

Kiemelt kép: Facebook/balatonfured.hu