A világjárvány sem tudta megállítani 10 éve tartató fejlődést a magyar tengernél.
A gasztroforradalom nem torpant meg a tónál, sőt új egységekkel bővült a kínálat idén – mondta Szauer Judit, a Balatoni Gasztrotérkép alapítója, akit az északi part gasztronómiai helyzetéről kérdezett a veol.hu.
Korábban mi is beszámoltunk már hazánk legnagyobb tavánál zajló gasztronómiai folyamatokról a Balatonkörnyéke.hu portálunkon.
A gasztroforradalom, amely leegyszerűsítve igényes ételek készítését és az éttermi kultúra megújulását jelenti 10 éve vette kezdetét a Balatonon. A magyar tengernél is sorra nyíltak és nyílnak máig a magas minőséget képviselő helyek.
A veol cikke tájékoztat róla, hogy a Balatoni Gasztotérkép ötödik éve gyűjti össze a térség figyelemre méltó és kiemelkedő egységeit. Szauer Judit, a gasztrotérkép alapítója elmondta fellendült a gasztronómia a Balatonon, sok fiatal vállalkozik, s bennük közös, hogy olyan minőségi helyet – legyen szó étteremről, büféről, fagyizóról vagy pékségről – szerettek volna létrehozni, amit itthon vagy a világban már máshol láttak, de a Balatonnál hiányoltak.
A térkép ötletgazdája elmesélte, hogy a koronavírus-járvány sem szabott gátat a gasztronómiai fejlődésnek a tónál.
Szauer Judit tájékoztatott, hogy a karantén idején nyílt egy újhullámos pékség Veszprémben, a szezonra nyitott meg Badacsonyban egy specialty kávézó, rövidesen pedig Kővágóörsön nyílik pékség-reggeliző.
Ahogy arról a Balatonkörnyéke is tájékoztatott a járványhelyzet miatt idén a korábbiakhoz képest több hazai turista érkezik a Balatonra: a vendéglátóegységek többsége telt házzal megy, ugyanakkor vannak olyan helyek is, ahol a megnövekedett forgalmat látva jelentősen emeltek az árakon, ez kedvezőtlen fordulat.
Az, hogy jóval többen vannak a tónál, korábban is előfordult egy-egy frekventált hétvégén, de idén hosszabbra nyúlik ez az időszak, ami új helyzet, magyarázta Szauer Judit.
Kiemelt kép: illusztréció – Forrás: unsplash.com