Négyszer több trambulin-sérülést szenvedett gyermek kerül kórházba és sokkal több kisgyermeket kell műteni az ilyen balesetek után mostanában, mint korábban. Kőnig Róbert gyermeksebész szerint roppant veszélyes 6 év alatt a trambulin, vagyis az ugrálóasztal és nem engedné a használatát. A cikkünk alján látható videóban durva trambulinos baleseteket látsz, mindegyik mentőautóval végződik.

Egyre több a trambulin-baleset

Tavasszal többet vannak a gyerekek a szabadban, ezzel együtt megugrik a gyermeksérülések száma, az utóbbi években pedig egyre több a trambulin-baleset is – írja Kőnig Róbert gyermeksebész a közösségi oldalán. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Határozott vélemény

Mivel a sérülések egyre komolyabbak még most március elején szeretné a gyermekorvos felhívni a figyelmet a megelőzésre. A trambulinról nagyon határozott véleménye van Kőnig doktornak. EZ IS ÉRDEKELHET: A siófoki építőmunkások részeg kalandja a főnök furgonjával

Kőnig Róbert gyermeksebész

Forrás – Facebook/Dr Kőnig Róbert gyermeksebész

Betiltaná a trambulint 6 év alatt

„Én az összeset betiltanám 6 éves kor alatt, és csakis ellenőrzött körülmények között engedném a használatát utána is. Ez egy akrobatikus eszköz, nem való mindenkinek” – írja a gyermeksebész a trambulinról.

Négyszer több sérült

Azt figyelték meg a Budai Családkórház – Új Szent János Kórház és Szakrendelőben, hogy négyszer több trambulin-sérülést elszenvedő gyermek fordult meg az ambulancián, és 4,5-szer többen kerülnek emiatt műtőasztalra az utóbbi időben. EZ IS ÉRDEKELHET: Részegen okozott balesetet a hévizi alpolgármester

6 éves kor alatt egészségtelen

„Javaslom, hogy folyamatos szülői, felnőtt felügyelet mellett használják a gyerekek. A trambulin körül legyen biztonsági háló és párnás rugófedő, az eszközt pedig a kert legalacsonyabb pontján, messze a fáktól helyezzék el a felnőttek. Egyszerre egy gyerek használja! És még egyszer, 6 éves kor alatt egészségtelen!” – hangsúlyozza Kőnig doktor.

Rutintalanok a gyerekek

A gyerekek elfelejtik, hogyan vigyázzanak magukra. Azok a rutinok, amelyek ősszel még bennük voltak, télen kikoptak. Ezért is nagyon fontos, hogy a szabályokat újból le kell fektetni – javasolja a szülőknek az ismert gyermekorvos.

Fejsérülések

„A négyéves kor alatti gyermekek többsége fejsérüléssel érkezik az ambulanciákra, ők még nem tudnak jól esni, hiszen magasabban van a súlypontjuk. Az idősebb korosztály már kiteszi a kezét eséskor, így csillapítva az ütést. Ennek viszont az az ára, hogy könnyebben szenvednek csukló- vagy felső végtagtörést. Beszélgessünk kicsit újra velük, mielőtt kiengedjük őket újra.” – javasolja az orvos.

Védőfelszerelés

Akár profi, akár hobbi sportolásra, játékra gondolunk, nagyon fontos a megfelelő védőfelszerelés. Nem véletlen, hogy külön sisakot fejlesztettek ki a biciklizéshez, és egészen más formájút kell használni például a falmászáshoz.

Példamutatás

Kőnig doktor szerint nagyon fontos, mutassunk mi is példát. Anya, apa, nagy tesók és a nagyik is vegyék fel a sisakot! A gyerekek mintakövetőek, legyünk hasznos minták – tanácsolja a gyermeksebész. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a videó a trambulinos balesetekről

Itt van Kőnig doktor posztja

Kiemelt kép: Kőnig Róbert gyermeksebész – BK-montázs