A döntés hátterében költségkímélés áll, amire a pandémia okozta gazdasági válság kényszeríti a településeket.

Kényszerből össze kellet vonni a hévízi és a Keszthely környéki orvosi ügyeletet, a megállapodás egyelőre az év végéig szól, de a rendszert a későbbiekben is lehetséges, hogy így működtetnék – adta hírül a zaol.hu.

A megyei online újság cikke szerint a hévízi szolgálat eddig a fürdővárosból érkező páciensek mellett az alsó- és felsőpáhokiakat, a nemesbükieket és a zalaköveskútiakat is ellátta, nekik is mostantól a keszthelyi kórházban működő, úgynevezett városkörnyéki ügyeletre kell menniük, ha segítségre szorulnak.

A döntést az érintett települések is támogatták, Hévíz polgármestere, Papp Gábor polgármester emlékeztetett rá, hogy a veszélyhelyzetben a központi rendelkezés alapján is így működött a rendszer, ami hatékony volt.

Még egy olyan turistaközpont gazdaságára is komoly terheket rótt a pandémia, mint Hévíz, így szükséges volt a megállapodás, hogy a város önkormányzata spórolni tudjon. Papp Gábor elmondta, a város – az államtól kapott fejkvótán túl – 150 millió forintot költött eddig évente saját forrásból a szociális ellátórendszerre, amelyből a legtöbbet, több mint 70 milliót az orvosi ügyelet vitt el.

„Azt láttuk, hogy az eddigi modell arányaiban túlságosan költséges, hiszen egy-egy műszakban, tehát hétköznapokon 16-tól másnap reggel 8-ig, a hétvégén pedig egész nap átlagosan 6,5 ember jelent meg a rendelőben, így egy orvos-beteg kontaktus Hévíznek 24 ezer forintjába került. Ráadásul az esetek jó része nem feltétlenül igényelt azonnali beavatkozást. További érv volt az összevonás mellett, hogy jelentősen csökkent a vendégek száma, az ügyeletre érkezők egy része pedig a turisták közül került ki, tehát csökkent az esetszám, a költség azonban változatlan maradt.” – mondta a fürdőváros vezetője.

Arról is beszélt Papp Gábor, hogy a közös fenntartású ügyelettel Hévíz jelentős összegeket tud megtakarítani, az ellátás minősége pedig nem csorbul és pusztán néhány kilométerrel többet kell utazni.

A sonline cikke szerint hasonló megoldáson több önkormányzat is gondolkodik, és az is napirenden van, hogy országosan járási szinten koncentrálják az ügyeleteket, mert ez a településeknek óriási teher.

Kiemelt kép: Hévízi orvosi ügyelet – Forrás: Facebook/Hévíz Város Önkormányzata