A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat adatai alapján ebben az évben a leggyakrabban kagyló okozta sérüléseket kellett önkénteseiknek ellátniuk.

A strandolók biztonságát és gondtalan pihenését a Magyar Vöröskereszt tizennegyedik alkalommal segítette a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatával – olvasható a sonline cikkében.

2020 nyarán összesen 246 fiatal önkéntes teljesített szolgálatot a Balatonnál.

Az önkéntesek a tóban, illetve annak partján szerzett sérülteket látták el.

Mintegy tizenkét Balaton-parti település tizenkilenc strandján teljesítettek szolgálaton július 1-től egészen augusztus 23-ig.

Az önkéntesek 2965 esetben segítettek a fürdőzőknek, érdekes, mert a leggyakrabban kagyló okozta vágásokhoz, mérges rovarcsípésekhez, különböző sportsérülésekhez és rosszullétekhez hívták őket a nyaralók. Egy alkalommal pedig egy sikeres újraélesztésben is részt vettek Balatonakaliban, ahol vélhetően egy úszás közben rosszul lett idős embert életét mentették meg – számolt be a sonline.hu írásában.

A legsűrűbb napjai a segítőknek július 10-én és augusztus 2-án voltak. E két napon a vöröskereszt önkénteseinek 134 alkalommal kellett szaktudásukat bevetni a strandolóknál.

A legek fürdőhelye idén nyáron a balatonboglári Platán strand lett, az itt dolgozó elsősegély nyújtok összesen 357-szer segítettek valamilyen sérülés ellátásában.


A szolgálat 2007-es indulása óta összesen 45 187 esetet láttak el szakszerűen a vöröskeresztesek, ebből nyolcszor mentettek életet.

Kiemelt kép: balatoni vízimentők – Forrás: Balatonkornyeke.hu