Szívizomgyulladás okozhatta annak a 14 éves budapesti gimnazista lánynak a halálát, aki a Révfülöp melletti strandon lett rosszul vasárnap este. A diáklány a Balatonban fürdött, miután kijött a vízből, kiabálva jelezte, hogy nagyon fáj a feje, a mellkasa és hörögni kezdett. A mentők eszméletlen állapotban szállították kórházba, ahol másnap hajnalban meghalt.

Fürdeni mentek

A budapesti gimnázium diákjai Pálkövén táboroztak, vasárnap este a Révfülöp melletti strandra érkeztek fürdeni. A 14 éves diáklány kijött a vízből és kétségbeesve kiabálni kezdett. Társai először azt hihették, csak viccel. Sajnos, hamar kiderült, nagyon is komoly a helyzet. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiabált és hörgött

A nyolcadikos diáklány, ezt kiabálta: „Nagyon fáj, nagyon fáj!” Fájlalta a gyomrát meg a fejét, kiabált, hörgött, nem sokkal később pedig hirtelen összeesett. Rövidesen a mentők is kiértek.

Megszólalt az OMSZ

„A mentőket vasárnap kora este egy 14 éves kislányhoz riasztották a Balaton-partra. A kiérkező mentők a kislányt a földön fekve, eszméletlen állapotban találták, s azonnal megkezdték az ellátását, majd légútbiztosítás és egyéb sürgősségi beavatkozások után lélegeztetve, életveszélyes állapotban szállították kórházba” – mondta a Borsnak az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője, Győrfi Pál.

Szívizomgyulladás

A diáklány másnap, hétfő hajnalban a kórházban halt meg. A Blikk azt írja, a 14 éves kislánynak szívizomgyulladása volt. Ez vezetett a halálához. A szakirodalom szerint a betegség érintheti a szívizmot és a szív elektromos rendszerét, ezáltal csökkentve a szív pumpálási képességét és szívritmuszavarokat okozva.

Tünetei

A betegséget általában vírusos megbetegedés okozza, de jelentkezhetnek a tünetek egy gyógyszerre adott reakcióként vagy egy általánosabb gyulladásos betegséggel együtt. Jellemző tünetek a mellkasi fájdalom, kimerültség, légszomj és rendellenes szívverés.

Vírusok is okozhatják

Sok vírus van, amely okozhat gyulladást a szívizomban, például általános megfázást okozó vírusok (adenovírus), hepatitis B és C vagy herpeszvírus is. Gyomorvírusok, mononukleózist és rubeólát okozó vírus is lehet a gyulladás oka. HIV fertőzöttek esetében is előfordul a betegség.

Influenza vagy Covid

De kiválthatja az influenza vagy épp Covid szövődménye is lehet a veszélyes betegség okozója. A lapnak nyilatkozó kardiológus szerint, nagy valószínűséggel egy gyulladásos folyamat lezáródása lehetett a 14 éves diáklánynál a végzetes betegség.

Megtévesztő tünetek

Az orvos szerint az ilyen gyorsan végbemenő szívizomgyulladás azért különösen veszélyes, mert a nagy baj előtt jórészt általános tünetek jelentkeznek csak: fáradékonyság, hőemelkedés, izomfájdalom, köhögés, akár egy átmeneti vírusfertőzésnél. Árulkodó jel lehet viszont a fizikai teljesítőképesség csökkenése, ha a páciens nem tud megtenni például 50-100 métert kimerülés nélkül. Ilyen betegséget kiválthat még egy egyszerű mandulagyulladás vagy egy gyulladt fog is. Van, aki genetikai okból gyengébb szívizommal születik, így eleve fogékonyabb rá.

Nem indítottak eljárást

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az esettel kapcsolatban azt mondta, semmilyen eljárást nem indítottak az esettel kapcsolatosan. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet

“Miért pont az én Mátémat vették el? – nincs miből eltemetnie az édesanyának a hatvani iskolában elhunyt fiát, Ilonka alkalmi munkából él, korábban férjét és idősebb gyermekét is elveszítette

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: vizimentők