Három év előkészítés, pénzgyűjtés és tervezés után hamarosan beindulhatnak a Csányi-Garancsi-Hernádi trió építkezése Tihanyban. Új szálloda épülehet. A beruházás 11,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott.

Indulhat a bontás

A CDHT Hotel Projekt Kft. kiírta a Tihanyi Kastélyszálló és Tréning Központ Hotel megvalósításához szükséges bontási munka megtervezésére a közbeszerzési eljárást. A cég az A8 Palace Hotel Zrt.-én keresztül Csányi Sándor OTP-vezér, Hernádi Zsolt MOL-vezér és Garancsi István (például a székesfehérvári MOL Fehérvár FC labdarúgóklub tulajdonosa) tulajdonában van – írja az mfor.hu.

Lehet gyurcsányozni

A létesítmény egykor József főherceg balatoni rezidenciája volt, később pártüdülőként funkcionált. A Gyurcsány-kormány 2006-ban privatizálta, akkor került a CD Hungary cégcsoport birtokába.

Tetemes támogatást kapnak

A pályázati felhívásból kiderül, hogy a szállodaberuházás a Kisfaludy-programból is kapott súlyos pénzeket. 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a hotel- és panziófejlesztési programból, majd újabb 8,6 milliárdot a nagykapacitású szállodák fejlesztésére szánt keretből. Az összegekről a valaszonline.hu írt.

Kastély marad, a többi bontható

Az adott területen álló kastély épülete műemlék, ezért védett, de a körülötte lévőket – a Park Hotelt, a személyzeti szállót, raktárakat és apartmanokat – bontani lehet és a projekt érdekében kell.

Ezekről az épületekről van szó

  • Park Hotel: bruttó szintterület: 4786 m2 (5 szint)
  • Személyzeti szálló: bruttó szintterület: 467 m2
  • Raktárak: bruttó szintterület: 140 m2
  • Apartmanok: bruttó szintterület: 128 m2

Vagyonos emberek kapják a pénzt

Február 15-ig várják arra az ajánlatokat, hogy ki tudná minél jobban megtervezni a bontást. A három sikeres üzletember becsült vagyona összesen mintegy 400 milliárd forint, de az a közbeszerzési leírásból is kiderült, hogy állami támogatást kaptak a luxusszálloda építésére.

300 milliárd része

A Kisfaludy turisztikai fejlesztési programmal minden idők legnagyobb szálláshelyfejlesztési programja valósulhat meg a vidéki Magyarországon – állítja az állami Magyar Turisztikai Ügynökség a 2017-ben útjára indított programmal, amelynek keretében 2030-ig 300 milliárd forint értékű szálláshelyfejlesztési beruházás valósulhat meg Magyarországon.

További milliárdos beruházások a program keretei belül

  • Balaland Hotel***** Szántód – SZB Family Ingatlanfejlesztő Kft.: 2.999.760.724 
  • Baron Hotel Keszthely – Minerva Ingatlan Esernyőalap: 1.840.488.750
  • Vízparti 66 szobás 4 csillag superior kategóriájú új szálloda Balatonfüreden – SZ. Z. Szállodafejlesztő Kft.: 1.747.833.675
  • Új 4 csillagos superior Hotel Gyenesdiáson – Pleasure 77 Kft.: 1.733.511.311

A listát a csodalatosbalaton.hu állította össze.

További tihanyi hírekről ide kattitva olvashatsz.