Cáfolta a kormány, hogy Pünkösdnél korábban nem nyithatnak ki a szállodások és az éttermesek. Ez utóbbiről állítólag egy levél született.

A kormány cáfolja, hogy május végéig zárva lesznek az éttermek

Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolta, hogy Magyarországon Pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek. A kormányzati reagálás Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökének ma délutáni nyilatkozatára tett válaszreakció.

Európa sem nyit ki májusig

„Nehezen elképzelhető, hogy május előtt nyitás lesz. De nemcsak itthon, hanem Európa többi országában is, hiszen az átoltottság és a járvánnyal kapcsolatos adatok azt mutatják, hogy még egy darabig fennmaradnak a korlátozások” – erről beszélt koárbban Flesch Tamás a 24.hu-nak.

Levélben értesítették a vendéglátósokat

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azt mondta, fel kell készíteni az érintetteket erre, ezért is küldtek körbe egy levelet a hazai szállodásoknak és éttermeseknek.

2 oltás engedélyre vár

A kormány azt is írta cáfolatában, hogy a brüsszeli forrásból érkező vakcinák nem elegendőek, ezért a kormány Kínával és Oroszországgal is tárgyal vakcinák beszerzéséről, hogy mielőbb elinduljon a tömeges oltás Magyarországon.

Ki fogja a keleti vakcinákkal beoltatni magát?

Eegyelőre viszont azt sem tudni, hogy ha a kínai és az orosz vakcina megkapja a hazai engedélyt, mennyien szeretnék beoltatni magukat azzal. Magyarországon egy felmérés szerint az emberek 2 százaléka bízik csak a kínai vakcinában.

Brüsszelben gyorsítanának, de mivel?

Az Európai Unió tagállamainak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni oltást, a járvány visszaszorítása érdekében márciusig a 80 év felettiek, valamint az egészségügyi és a szociális szektorban dolgozók legalább 80 százalékát, nyárig pedig a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát be kell oltaniuk – közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos Brüsszelben kedden.

Olaszországban nincs elegendő oltóanyag

Lombardia régió azt szorgalmazta, hogy a gazdagabb térségek lakosságát oltsák be először, miközben az ország ellátása ismét akadozik a vakcina-szállítmányok keddi késése miatt, ez pedig megbénította a második dózisok beadását.

Magyar halálozási adatok

Meghalt 111beteg, és újabb 573 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu. A kormányzati portálon azt írták: 353 276-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 11 520-ra emelkedett, a gyógyultak száma 231 915.

Így oltják a kórházi dolgozókat

MTI/Balázs Attila

Részletesen a vírushelyzetről a BudaPestkörnéke.hu-n olvashat.