Megnyitott a Balaton-felvidéken, Kapolcson a 320 millió forintból kialakított MűvészVölgy Kúria. A földszinten kávézó és térségi turisztikai iroda kap helyet. Az épület mellett játszóteret és új főteret alakítottak ki a település arculatához illeszkedő fából készült pajtaszínpaddal. Az épületben már koncertezett is a Bagossy Brothers Company.

Az adatok szerint minden eddiginél többen nyaraltak idén a Balatonnál, a három nyári hónapban a magyarok tízmillió vendégéjszakát töltöttek el belföldön. Veszprém megyében szeptemberre is több mint húszezer belföldi vendég foglalása látszik, a legtöbb Balatonfüreden.

Tudsz erről? Megkezdődött a Balatont Budapesttel összekötő bicikliút építése

A MűvészVölgy Kúria megnyitóján Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa úgy fogalmazott: Veszprémmel és a Balatonnal együtt Kapolcs is Európa kulturális fővárosa lesz.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese kiemelte: a MűvészVölgy Kúria kialakítása a hagyományt és innovációt ötvözi és elősegíti, hogy a jövőben még többen jöjjenek Kapolcsra.

Fenyvesi Zoltán, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője hangsúlyozta: idén egy olyan vendégkör jelent meg a Balatonon és a Balaton-felvidéken, akik korábban külföldön nyaraltak.

A sikeres szezonra példaként említette, hogy a balatonedericsi strand 15 millió forint többletbevételt termelt idén, a kerékpáros turizmus soha nem látott mértékben jelent meg a térségben, egy badacsonyi vendéglátóhely pedig arról tájékoztatta, hogy már most szeptemberre 80, októberre pedig 60 százalékos foglaltsággal rendelkezik.

Az országgyűlési képviselő szerint a kapolcsihoz hasonló, minőségi fejlesztések azt segítik elő, hogy a Balaton ne csak nyáron legyen vonzó, hanem egész évben.

Ez is fontos hír, kattints a címre! Gyermekmentési pont épül Balatonlellén, biztonságban lesznek a kicsik

Márvány Péter, Kapolcs független polgármestere a megújított épületet bemutatva elmondta: az ingatlan az 1920-as évekig a Kuthy-családé volt, majd államosították és évtizedeken át téeszirodaként funkcionált.

A rendszerváltás után falu önkormányzatának birtokába került a leromlott állapotú épület, melynek a Művészetek Völgye programjain pincéjét, földszintjét és padlását is használták. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a felújítással az épület Kapolcs turisztikai központjává válhat.

A MűvészVölgy Kúria emeletén Művészetek Völgye Látogatóközpont várja a Kapolcsra érkezőket, ahol interaktív kiállításon mutatják be a rendezvény 30 éves történetét, valamint helyi képzőművészeknek is biztosítanak kiállítóteret.

A földszinten kávézó és térségi turisztikai iroda kap helyet. Az épület mellett játszóteret és új főteret alakítottak ki a település arculatához illeszkedő fából készült pajtaszínpaddal. Itt adott fantasztikus koncertet a Bagossy Brothers Company.

Kiemelt kép: Bagossy Brothers Company – Forrás: Youtube