Csökkenteni kell a koronavírusos megbetegedéseket, mert ha továbbra ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel – jelentette ki Orbán Viktor a Facebook-oldalán és egyben a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket jelentett be.

20 óra után nincs mozgás

Amennyiben az Országgyűlés megadja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást, akkor kedd éjféltől a kormány kijárási tilalmat vezet be este 8 óra és hajnali 5 óra között.  „8 órára mindenkinek haza kell érnie” – közölte a magyar miniszterelnök.

Munkába mehetsz

Felmentés csak a munkába és a munkából hazajárás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges.

Bezárják az éttermeket

Minden gyülekezés tilos lesz, az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak. 

Szolgáltatások csak 19 óráig

Az üzletek és a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak, a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat pedig nem.

A kormány kárpótlást ad

Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után – a következő 30 napra – nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek föltétele – folytatta – hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

Zártkapusak lesznek a meccsek

Általános rendezvénytilalom lép életbe: családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni, szabad téren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.

Gimnáziumokba nem kell járni

A felsőoktatás csak online formában működhet, és a kollégiumokat, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni. Hozzátette: a középiskolákban, nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe, míg a bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.

Tesztelni fogják őket

A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat és az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell.

Az egészségügy helyzete miatt kellett lépni

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kórházakat ugyan felszerelték és minden rendelkezésre áll: ágy, lélegeztetőgép, maszk, védőfelszerelések, valamint az orvosok és az ápolónők is emberfeletti munkát végeznek, de – emelte ki –  „ők is emberek, és számuk véges”. Hozzátette: ráadásul a vakcina megérkezéséig még több hét van hátra.

A maszk már nem elég

A maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé, ezzel indokolta a szigorú, a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket.

Szerdától érvényes

Az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek majd hatályba.