Brutális fényképeket osztott meg a közösségi médiában Hermecz Tamás, a siófoki Hidegvölgyi Horgásztó gazdája, aki egy 20 kilós ponty műtétjéről posztolt. A halműtétre azért volt szükség, mert az állatnak szétszakadt a szája, mert előzőleg kíméletlenül bántak vele.

Megműtötték a halat

A halat azért kellett megműteni, mert korábban olyan durván bántak vele, hogy kettészakadt a szája. Nem maradt más megoldás, mint a száját összevarrni felszívódó orvosi cérnával, négy öltéssel – írja a Pecaverzum.

Siófokon műtötték meg a pontyot

Bármilyen állaton segített volna

„Megvannak az eszközeim és nem vagyok lusta sem, hogy bármilyen állaton segítsek, ha megsérül, de most már másodszor fordul elő, hogy egy nagytestű ponty száját kell összevarrnom! Megtenném ezt akkor is, ha egy kisebb halról lenne szó, de ez a hal bőven túllépte a húsz kilót. Csak annyit fűznék a történtekhez, hogy még a prémium kategóriás csalis tasakok sem tartalmazzák a horgászathoz szükséges érzéket! Nem csókolgatni kell a halakat, hanem kíméletesen horgászni rájuk!” – írta a bejegyzésben.

Halak is érző lények

Hermecz Tamás azért is szerette volna, hogy a halműtétnek híre menjen, mert fel akarta kelteni mindenki figyelmét, hogy a halak is érző lények, akikkel nem lehet csak úgy kegyetlenkedni. A tógazda szerint a halak is kíméletes bánásmódot igényelnek. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megműtötte

A műtét úgy zajlik, hogy a halat először is érzéstelenítik, majd fertőtlenítik és törölközővel lefogják. Ezt követően akkus fúróval, felszívódó orvosi cérnával összevarrják a sebet. A beavatkozás után néhány óráig figyelik az állatot, majd végül, ha bebizonyosodtak róla, hogy minden rendben, szabadon engedik.

Más állatokat is műtött már

„Erre nincs irodalom, magam kellett megtanuljak mindent, így megtanultam varrni is” – mondta a Pecaverzumnak Hermecz Tamás, aki korábban is műtött állatokat, mivel korábban vadaspark működött a környéken, és többször kellett ellátnia sérült madarakat vagy őzet.

Nem ez volt az első pontyműtét

A tógazda azt is elárulta, hogy pontyműtétéből sem ez volt az első, mert tavaly egy 15 kilós halat operált meg, amelynek még a csontja is eltörött. Meglátása szerint azt a pontyot a szájánál fogva akasztották fel egy kampós mérlegre.

Ezért sérült meg a hal

„Amit néhány napja kellett megműtenem, ott vélhetően egy erős bevágás vagy nem megfelelő fárasztás okozta a sérülést” – jelentette ki.

Meg kell tanulni bánni a halakkal

Hermecz Tamás szerint mindenkinek meg kellene tanulnia, hogyan kell bánni a halakkal, mert ennek is megvan a bevett rendje, csak éppen erre nem sokan figyelnek. „Én nem is adnék horgászengedélyt gyakorlati vizsga nélkül. Nálunk nagyon sok ragadozó hal is él a vízben, és látom, hogy sajnos a horgászok közül többen még kesztyűben sem mernek hozzányúlni például egy nagyobb csukához, mert megijednek és félnek” – osztotta meg véleményét a tógazda. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Megműtött ponty – Forrás: Pecaverzum/Hidegvölgyi Horgásztó