Június hétvégéin aludobozgyűjtő aktivisták fogják szedni az eldobott dobozokat a siófoki Aranyparton. A környezetvédelmi világnap alkalmából rendezett „Minden doboz visszajár” kampány során megtisztítják a köztereket, az aktivisták pedig először Siófokba látogattak el.

Elindult European Recycling Tour 2021 programsorozat

16 országban, 19 helyszínen megkezdődött a European Recycling Tour 2021 kampánysorozat, amelynek lényege, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy az alumínium italdoboz nem is feltétlenül szemét, hanem hasznos alapanyag, az újrahasznosítás pedig mindannyiunk feladata. A környezettudatosság az élet élése szempontjából létfontosságú, hiszen csak egy bolygónk van, amire vigyázni kell – írja a siofok.hu.

A holdig elérnek a dobozok

„Világszerte évente 250 milliárd aludobozt gyártanak, ezeket egymásra állítva olyan hosszú oszlopot kapnánk, ami elérne a holdig 75-ször, oda-vissza. Ebből Magyarország több mint 1 milliárd dobozt fogyaszt el évente, melyekből, ha a holdig nem is, de a nemzetközi űrállomásig igen széles járdát építhetnénk” – hangzott el a siófoki megnyitón. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Újrahasznosíthatóak

„Az aludobozok gyártása költséges és energiaigényes folyamat, ezért az új alumínium doboz gyártása nem környezetbarát technológia. Ezzel párhuzamosan viszont az aludobozok végtelenszer és minőségromlás nélkül újrahasznosíthatóak. Egy új italdoboz legyártásához szükséges energiának mindössze 5 százalékát emészti fel az újrahasznosítás, tehát nagyon jelentős a megtakarított energia” – mondta Vida Péter, a Returpack Kft. és a „Minden doboz visszajár” programsorozat vezetője.

Végtelenszer meg lehet ismételni

A siófoki eseményen azt is elmondták, hogy az aludobozok mindegyike – külsejétől, alakjától függetlenül – végtelenszer újrahasznosítható, és az újrahasznosított doboz semmiben sem különbözik az eredeti doboztól. Ráadásul az újrahasznosított dobozok  mindössze 60 napon belül visszakerülhetnek a boltok polcaira.

Spórolunk az energiával

„Egyetlen doboz újrahasznosításával annyi energiát spórolunk meg, amennyivel egy TV-t 3 órán keresztül üzemeltethetünk. Mozgalmunk küldetése, hogy ezekből az aludobozokból a lehető legtöbbet visszagyűjtsük” – emelte ki Vida Péter.

Pénz jár a dobozokért

A „Minden doboz visszajár” program 100 százalékban magyar fejlesztésű automatái ugyanakkor nemcsak az újrahasznosítást teszik lehetővé, hanem azt is, hogy „Pénzt a dobozért!” elv alapján minden doboz után visszatérítést is kapjon a dobozgyűjtő. Siófokon a Tescónál vannak italdoboz-visszaváltó automaták, de a Returpack Kft. még több tároló kihelyezését tervezi a balatoni város élelmiszer-áruházaiban.

Tökéletes választás volt az Aranypart

„Siófok mindent megtesz a fenntartható turizmusért, az élhetőbb és tiszta városért, így örömmel csatlakozott a nemzetközi eseménysorozathoz. Az Aranypart tökéletes helyszínválasztás az aludobozok gyűjtéséhez, hiszen nyáron rengeteg újrahasznosítható hulladék keletkezik a büfékben, éttermekben” – mondta a megnyitón Bardócziné Dr. Molnár Anita, Siófok alpolgármestere.

Felújították a kerékpárutakat is

„Siófok számára fontos a fenntarthatóság, ennek jegyében a kerékpárutak fejlesztése, a szelektív hulladékgyűjtés, a természetvédelmi területek gondozása és fenntartása, a virágosítás, közterületeink fokozatos modernizálása. Mindannyian felelősséggel tartozunk azért, hogy az utánunk következő generációnak is épségben megmaradjon a bolygónk.” – tette hozzá.

Lesznek még hasonló akciók Siófokon

Potocskáné Kőrösi Anita országgyűlési képviselő arról is beszélt az eseményen, hogy örül a siófoki kezdeményezésnek, mert fontosnak tartja a fiatalok környezettudatosságra nevelését. Az újrahasznosítási kampánynak köszönhetően több júniusi hétvégén kimehetnek az aludobozgyűjtő aktivisták Siófokra, hogy a speciális aludobozgyűjtő hátizsákjaik segítségével még többet tehessenek a balatoni térség környezetvédelméért. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Aludobozgyűjtés Siófokon – Forrás: Siofok.hu