Ha kitartóan keresgél az ember, 1600 forintért is lehet találni egy alap ízesítésű lángost, a fagylaltok ára szintén emelkedett, átlagosan 500 forint körül mozog jelenleg egy gombóc – mondta el saját tapasztalatait Németh Tamás balatonboglári séf a Dining Guide-nek adott interjúban.

A séf az árak kapcsán úgy fogalmazott: kitartó keresés esetén 1600 forintért már lehet egy alap ízesítésű lángost kapni, 500 forintért pedig egy gombóc fagylaltot. Hozzátette: lehet ezen háborogni, de az az igazság, hogy amikor olyan vendégek keresik az 1200 forintos menüt, akik méregdrága autóval, a legújabb mobiltelefonnal és luxusmárkákba öltözve érkeznek meg az étterembe, olyankor azért hatalmas disszonanciát érzek. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mint fogalmazott, az infláció egyértelműen tapasztalható, hiába próbálkoznak ármaximalizálásokkal, mindenki tisztában van vele, hogy közgazdaságilag ez nem feltétlenül célravezető megoldás. Ez pedig nem csak az alapanyagárakat érinti, hanem a rezsiköltségek is brutálisan megugrottak – írja a Portfolio.

A séf állítja: egyes helyek éppen azért zárnak be, mert nem tudják kigazdálkodni a megfelelő hasznot. „A munkaerőhiány pedig egyértelműen feltornázta az árakat a vendéglátásban. Akik azonban irigykednek arra, hogy milyen jól keresnek a szakácsok, annak szívesen odaadok egy kötényt meg egy húslapátot. Ez nem egy könnyű szakma, nem könnyű kereset.”

Az orosz-ukrán háború kapcsán megjegyezte, hogy korábban egy hévízi szállodában dolgozott, ahol „az utóbbi időben már javarészt az ukrán és orosz klientúra volt a meghatározó”. Úgy látja, hogy ezt a kiesést most próbálják pótolni, szerinte kevés sikerrel.

A Balaton mellett inkább a magyar turista a meghatározó, hiszen rengeteg embernek van itt nyaralója – tette hozzá. Ezzel együtt azt is mondja: nem lesz olcsó a balatoni nyár. 

Arra a felvetésre, hogy az infláció miatt idén „előreláthatólag hasonló áron tudunk majd a horvát tengerparton tölteni pár napot, mint a Balaton mellett”, úgy reagált: „Valóban hasonló szférákban mozognak az árak, és ezt már semmiképpen sem lehet olcsó nyaralásnak nevezni.”

Hozzátette: „Látni kell azonban, hogy az ottani éttermek fele is mirelitből dolgozik, így nincs az a kiemelkedő minőségi különbség. Talán a környezet az, ami a tengerparton felszabadítóbb. Nincs úgy beépítve a part, mint a Balatonnál, itt már lassan nem lehet lemenni a partra, csak ott, ahol kiépített strand van”. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Strand Balatonfüreden – Fotó: BalatonKörnyéke.hu