10 ezrek látogatták meg a Balatont a hétvégén. Ez annak is köszönhető, hogy a kicsapó víz különleges jégszobrokat készített. A jégre menni azonban veszélyes. A balesetek megelőzése érdekében itt vannak a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai.

Veszélyes a Balaton jege

A 15.-vel kezdődő héten már melegszik az idő, bár ma éjszaka még fagyni fog, tehát akár tovább is hízhat a Balaton jege. Rámenni azonban veszélyes.

Mozoghat a jég

A jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert, és egyben acélos, jó minőségű is a szerkezete.

Nem ajánlott

Jelenleg a Balaton jegén tartózkodni nem ajánlott, a jég vastagsága sehol sem megfelelő, azonkívül nem képződött a tavon összefüggő jégfelület.

Szerdától melegszik az idő

A jövő szerdától várható melegebb idő hatására az eddig a kikötőkben vagy a part melletti vízterületeken képződött jég továbbmosódik, törik, szilárdsága romlik, a rajta való közlekedés, sportolás és tartózkodás életveszélyes.

Ha menteni kell

Fontos tanács, hogy a jeges vízből, a jégből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött meleg helyre, fokozatosan próbáljuk felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani, természetesen előzőleg a jeges ruházatától meg kell szabadítani!

Komoly bírságot kaphat

A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5.000-50.000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150.000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Ide telefonálhat

Ha bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelnek (beszakadás, süllyedés stb.) azonnal hívják a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérjenek segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívó telefonszámán!

Amikor 110 napig volt jég Balatonon

1962-1963 telén 110 napon át volt jég a Balatonon – közölte ma délelőtt Országos Meteorológiai Szolgálat.

Egy kis balatoni jégshow

Az MTI képeiből készítettünk egy kis jégszobor-varázst.

További időjárással kapcsolatos balatoni hírekért kattints ide!

Címlapfotónkat Ionut Sascaunak köszönjük!