A hagyományoknak megfelelően, kitűnő hangulatban és ragyogó napsütésben nyitották meg a 175. hajózási szezont Balatonfüreden, szombaton. A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) a jubileumi szezonban sok újdonsággal és fejlesztéssel készült az utasainak.

Megnyitották a 175. hajózási szezont

A balatonfüredi kikötőben Bóka István Balatonfüred polgármestere, Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke és Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója mondott köszöntőt – írja a Veol.

Több hajóval is készültek a szezonra

Veigl Gábor vezérigazgató az eseményen elmondta, hogy jelenleg 16 kikötőből indulnak menetrendi és 11 kikötőből sétahajók. Július 3-ától, a hajózási főszezon kezdetétől már 15 kikötőből indulnak sétahajók, 9 kikötőből bulihajók és 8 kikötőből gyerekhajók. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Széchenyi István kezdte a balatoni hajózást

Bóka István balatonfüredi polgármester azt mondta, hogy Széchenyi Istvánnak volt köszönhető a modernkori balatoni hajózás elindítása 175 éve, 1846-ban, a Kisfaludy gőzös vízrebocsátásával. „Nagyon nagy a felelősségünk nekünk, utódoknak a tekintetben, hogy a Balaton vize a csendes, kicsit lassú közlekedésnek maradjon a színtere” – mondta.

Idén jobb választás a Balaton

Kontrát Károly, az észak-balatoni térség fideszes parlamenti képviselője elmondta, hogy a magyar tenger az ország egyik legnagyobb turisztikai attrakciója, ahol felkészültek az üdülővendégek fogadására. „Arra kérek mindenkit, hogy idén a Balatont válassza úti célul, ne az Adriát. Mindenki jöjjön el a Balatonhoz legalább egyszer az évben, és érezze jól magát!” – fogalmazott.

Siófok is kapott a balatoni hajókból

Nagy Gábor siófoki alpolgármester szerencsésnek nevezte városát, amelynek életében mindig szerepet játszott a hajózás, a hajóépítés, a Bahart az egyik legnagyobb munkáltatója, és a hajósképzésben is részt vehet.

Csak jól szabad csinálni a hajózást

Lombár Gábor, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke jelezte, hogy komoly múltja van a kulturális életnek és a fürdőkultúrának a Balatonnál. „A balatoni közlekedés koronaékszere a balatoni hajózás, amit csak jól szabad csinálni, nem elfelejtve, hogy együtt vagyunk egészek” – mondta.

Hajón érkezett az elnök

A Bahart elnöke a tele lévő Szent Miklós hajóval érkezett Siófokról Balatonfüredre, ahol fogadta őt a helyi delegáció. Az eseményen külön üdvözölték a Kelén nosztalgiahajót a 130. születésnapja alkalmából.

Tiszteletkört tett a Kelén

Az ünnepség emlékezetes pillanata volt, amikor a Kelén tiszteletkörrel fogadta a vízen az érkező Szent Miklós hajót. A megnyitón a Kelén fedélzetén jubileumi réztáblát helyeztek el, miközben az ünneplő embereknek tortát kínáltak.

Voltak fejlesztések

A 175. hajózási szezonra természetesen a Bahart is készült: a társaság számos fejlesztéssel és újítással várja a hajózni vágyó utasokat. A 2021-es szezonban is az utasok igényeihez igazodó menetrenddel, felújított hajókkal és különböző szolgáltatásokkal vár mindenkit a felszállásra a hajózási cég. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balatonfüredi kikötő – Forrás: BudaPestkörnyéke