Másodfokú hőségriasztás lépett életbe hétfőn 0 órakor, az egész ország területére érvényes figyelmeztetés szerda éjfélig lesz érvényben. Brutális meleg ömlik az országra, a katasztrófavédelem ara hívja fel a figyelmet, hogy gyereket, állatot még lehúzott ablaknál sem szabad autóban hagyni, a járműben akár 70 Celsius-fokra is felforrósodhat a levegő.

Hőhullám érkezik

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az idei nyár második hőhulláma alatt a hét elején már a 36-37 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet. Egy mediterrán ciklon határozza meg Európa nagy részének időjárását, a meleg, forró levegő Magyarország területét is eléri. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Folytatódik a forróság

A melegedés a hét első felében folytatódik, és egyre enyhébbek lesznek az éjszakák, hajnalok. A hét közepén egy gyenge hidegfront mérsékelheti a meleget, aztán folytatódik a forróság.

Megviseli a szervezetet

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Sok vízre van szükség

Azt ajánlják, hogy a kánikula idején – kiemelten 11 és 15 óra között – lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen, árnyékban, kerülje a fizikai munkát. A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre is. 

70 fok lehet az autóban

Kiemelték: gyereket, állatot még lehúzott ablaknál sem szabad autóban hagyni, a járműben akár 70 Celsius-fokra is felmelegedhet a levegő. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jó meleg lesz a víz

A Balaton jelenleg 25 Celsius-fokos, a szakemberek szerdára már 29 fokos hőmérsékletet várnak, a sekélyebb részeken, különösen a déli part strandjain, itt-ott elérheti hétvégére akár a 30 fokot is a tó hőmérséklete.

Fényvédő krém

Azt is javasolják, hogy strandoláskor mindenképpen kenjük be magunkat fényvédőkrémmel, a gyerekekre csakis 50-es krémet kenjünk és kétóránként, ha ki-beugrálnak a vízből, akkor óránként kenjük át őket.

Ne ugorj a hideg vízbe!

A vízimentők arra figyelmeztetnek, hogy ilyenkor nagyon gyorsan felmelegszik az emberi test a parton, csónakban, vízibiciklin vagy vitorláson. Semmiképpen se ugorjunk hirtelen a hűvös vízbe, mert hősokkot okozhat, a legtöbb balesetet a hirtelen hőmérsékletváltozás okozza.

Kiemelte kép forrása: MTI/Varga György