Az Aldi nem állította le az üzemanyagok árusítását az automata benzinkútjaikon, inkább biztonsági őröket béreltek fel, hogy ők ellenőrizzék az autók rendszámát. Csak a magyar rendszámú autók kaphatnak olcsóbb üzemanyagot.

Kutaknál posztoló biztonságiak

Piaci információink szerint az Aldi automata benzinkútjainak üzemeltetésén a gépjármű honosságának ellenőrzését úgy oldották meg, hogy szerződést kötöttek egy biztonsági céggel, és az őrök nézik, melyik kocsi magyar, melyik külföldi. A kutaknál posztoló biztonságiak terelik az autósokat a piaci árú illetve a hatósági áras, 480 forintos kútfejekhez. Május 27-től ugyanis hatósági áron már csak a magyar rendszámmal és forgalmival rendelkező autósok tankolhatnak a normál kútoszlopokon. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elismerte az Aldi, hogy biztonsági őrök dolgoznak nekik

A 24.hu megkérdezte az Aldit, akik a következő választ adták: Az Aldi Diszkont automata töltőállomásain valóban biztonsági őrök alkalmazásával oldották meg, hogy az eddig megszokott 7-20 óra közötti nyitvatartási időszakban az autósok a jogszabályi előírásoknak megfelelően tankolhassanak.

Jelentős többletköltség

A nem magyar rendszámmal rendelkező gépjárművek a piaci árakat alkalmazó töltőoszlopokat vehetik igénybe. Az üzemeltető számára ez jelentős többletköltséget okoz, ami hosszú távon nem fenntartható, de az üzemeltető mindent megtesz az üzemanyag-ellátás biztosítása érdekében – tették hozzá.

Részleteket nem tartalmaz a rendelet

kormányrendelet nem tartalmazza ugyan, hogy minden, hatósági áron tankolni szándékozó autósnak be kell mutatnia a forgalmit, azt viszont igen, hogy az üzemanyagtöltő-állomás üzemeltetője, vagy képviselője kétséget kizáróan meg kell hogy állapítsa a gépjármű honosságát. De hogy ennek mi a módja, arra nem tér ki az előírás. Csak azt rögzítik, hogy ha a honosság nem állapítható meg, akkor a benzinkút képviselője „felhívja” a vásárlót arra, hogy okirattal igazolja azt.

Lehetőség az olcsóbb üzemanyag

A legtöbb kúton ezt úgy oldják meg, hogy a benzinkutas a fizetésnél szól a vásárlónak, ha olcsóbb üzemanyagot szeretne mutassa meg neki a forgalmit. Hivatalosan ugyanis ezt az okmányt csak az ellenőrzésre jogosult szervezet kérheti el. A benzinkutasok tehát lehetőségként kínálják fel az olcsóbb üzemanyagot, cserébe viszont az autósnak önként kell megmutatnia az okmányát.

12 ezer forint spórolható meg

veszélyhelyzeti rendelet azt rögzíti, ha a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, az üzemanyag csak nem hatósági áron, azaz piaci, teljes áron értékesíthető. A tét nem kicsi, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerint akár 12 ezer forintot spórolhat meg egy autós egy 50 literes tankolásnál.

Minden kúton kicsit más a rendszer

A benzinkutaknál egyébként ahány ház, annyi szokás. A 24.hu gyűjtése szerint szinte mindenhol másként oldják meg a rendelet betartását. A beszámolók alapján múlt pénteken Budaörsön a Mol-kúton elkérték a forgalmit. Egy másik magyar autósnál viszont nem volt ilyen irat, „mert csak leugrott tankolni”. Ebben az esetben elnézték neki a mulasztást, de figyelmeztették, legközelebb a teljes árat kell kifizetnie, ha nem hozza magával az okmányt.

Kérik és nem kérik a forgalmit

Múlt szombaton a Budaörsi úton kifelé az M1 irányában a Mol-nál a pénztáros azt mondta, ő ugyan nem kéri a forgalmit senkitől, bár a kútra ki volt írva, hogy a belföldi rendszámot igazolni kell a forgalmival. A piliscsabai Mol-kúton viszont elkérték a forgalmit. Vissza is kellett menni érte a kocsihoz.

Magyar papír?

Egy férfinél nem volt forgalmi, amikor egy Mol-kúton tankolt – ki is kellett fizetnie a teljes árat. Bag határában az OMV-kúton a kutas csak annyit kérdezett, hogy „magyar a papír?” A pénztáros is ugyanígy tett, majd kiadta a nyugtát, hatósági árat kellett fizetni. Szegeden az M5-ösnél az egyik kútnál a pénztáros kérte a forgalmit, ráadásul úgy, hogy a kamera is lássa.

Nagy a tét

A kutak üzemeltetőinél is nagy a tét, ha a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, akkor az üzemanyag csak nem hatósági áron értékesíthető. Ha ezt nem tartja be a kút, akkor egy NAV-ellenőrzés során 6-15 millió forintos büntetést is kiszabhatnak. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció, Aldi benzinkút – Forrás: Facebook/Aldi – BPK-montázs