Hetek óta tart a vita, hogy drága-e a Balaton mondjuk Horvátországgal szemben. Egy biztos, hogy a nagy leállások okozta veszteséget érezhetően megpróbálják bepótolni a vendéglátósok a magyar tenger partján. Körbenéztünk a parton.

Retró lángos 1600

Kezdjük mindjárt a lángossal. A déli parton található Kishorgony étteremben 1600 forint a retró lángos. Soknak tűnik, de a mérete talán még a békebelinél is nagyobb, címlapfotónkon mobiltelefont tettünk mellé, hogy érzékeltessük. Utána rendesen kúsznak fel az árak. Gyros hússal már 2600-at kóstál és az extra fokhagyma feltét, amely régen benne volt az árban, +200 Ft. A pitiánerségről lesz még szó cikkünkben. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az árlap

Viszont finom

Ismerősünktől kaptuk az étteremből a fotókat, azt írta nekünk, hogy amúgy ez a lángos legalább jó, megfelel egy főételnek. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy amúgy sem ettünk kettőt mondjuk 40 évvel ezelőtt a Rómaifürdői HÉV-megállóban, de akkor még csak 1,20-at (később már 4 forintot) kellett fizetni érte.

Másutt is próbáltunk lángost enni

A ceglédi strandon (másfél hetes tapasztalás) 1200-ért vett a show-műsorokban utazó kolléga egy sajtos-tejfölös lángost, az alsóörsin ez csak 1000 Ft. Az utóbbi semmi különös, ebéd helyett elmegy, ha nem a strandon akarsz böfiig bekajálni. A Római-parton 600-650-ről kezdődnek az árak, tehát Budapest frekventált helye bizony olcsóbb.

Az alsóörsi strand egyik étterme

És még mindig lángos

Másik kollegánk szintén az északi parton nyaralt, ő a csopaki Hell lángososra esküszik, itt 800 forintról indítanak, a sajtos-tejfölos 1350. Zánkán is megfordultunk, itt kávéztunk, 550, de igazi magyarosch pitiánerség, a plusz tej már 50 forint. Lesz még egy ennél is cifrább tapasztalásunk…

Mi a helyzet egy pizzériában

Közkedvelt hely a Mauro étterem Füreden. Finomabbnak is találtuk, mint a lángosos helyet, de van egy bökkenő. Öten tértünk be a pizzájuk kedvéért, italt is rendeltünk mindenkinek, meg középre egy kancsó vizet. Az utóbbiért 200 forintot számoltak fel a végén. Ez mellbevágott bennünket. Amerikában természetesen a víz, de Olaszországban sem gond, ha kérünk. A hely értékelését ez a pitiánerség nálunk lehúzta.

Cukrászda 3 km-re a parttól

Ha már északi part, akkor kedvenc helyünk Felsőörs. Volt idő, amikor a 90-es évek közepén 3 étterem is működött itt, most csak pizzát lehet házhoz rendelni, de van egy cukrászda. Erős közepes árfekvésnek tűnik, bár a 2 cent rum a teánkba 600-ért kissé húzósra sikerült, de ok, ez cukrászda. Amúgy a cukormentes áfonyás-habos sütijük remek, ahogy a szintén cukormentes csokifagyijuk is, más kérdés, hogy az eladó szerint Pestről hoznak mindent.

Az árlap

Dinnye, te édes

Dinnye forinton már erősen érződik Budapest távolsága. Míg erre a hétre a fővárosban a hipermarketek már 119, jellemzően 129 forintért kínálták görögdinnyét, a Balaton partján dupláznak, sőt tripláznak. Fűzfőnél az út mentén 269 Ft/kg, de Füreden, az Aldi előtti zöldségesnél 390-ért láttuk, a sárgabarack 1600 forintjától már szemünk sem rebben.

Balaton vagy Horvátország?

Görögország – legalábbis ez volt az idei megfejtése egy régi kollégának, aki meglátván, hogy mihez gyűjtünk anyagot, küldött egy rövid beszámolót idei nyaralástervezéséről. „Próbáltunk szállás foglalni a Balcsira. Drágább volt, mint Horvátország. Végül Krétát választottuk, mert az olcsóbb, mint a horvátok, és nem kell sziklákon bekúszni a tengerbe. Összességében, beleszámolva az útiköltséget, kb. ugyanannyiért nyaralunk Görögországban a tengerparton, mint Zamárdiban.”