Az MSZP szerint a Fidesz – az ország más területei után – most Révfülöpön akar „lenyúlni” egy vízparti köztulajdont – mondta a szocialisták pártigazgatója a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

Ez nem mese

 Molnár Zsolt szerint a „fideszes kisgömböc újra támad” és Révfülöpön egy sportpályát, kikötőt, valamint egy sétányt akar egy magánalapítványnak, a Mathias Corvinus Collegiumnak adni, ami gyakorlatilag a Fidesz „janicsárképzője”.

Köztulajdonból magántulajdon

 Kiemelte, az ellenzék ezt nem hagyja és az ország más területeihez hasonlóan itt is meg kívánják akadályozni, hogy a köztulajdonból magántulajdon váljon.

Népszavazásban bíznak

Az MSZP országgyűlési képviselője szólt arról is, bíznak abban, hogy a Kúria engedélyt ad a szabad vizekért indított népszavazási kezdeményezésüknek, amellyel elérhetik, hogy a Balaton mindenkié maradjon ahelyett, hogy a keveseké válna.

A cáfolat

Orbán Balázs államtitkár szerint erről szó sincs. Úgy fogalmazott: a révfülöpi hajóállomás és a mellette lévő sétány tulajdoni viszonya nem fog változni, így a település lakói az MSZP-videóban szereplő összes területet használni tudják majd. A Mathias Corvinus Collegium egy olyan területet kap meg, amely eddig el volt zárva az emberektől, elhanyagolt volt, de azt most felújítják és megnyitják a révfülöpiek előtt.

Csopak nagy drágán kelt el

889,87 millió forintért kelt el Csopak közforgalmú kikötője a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő árverésén. A helyi polgármester szerint irreális árat adtak a létesítményért.

Három licitáló versengett

Ambrus Tibor, Csopak független polgármestere az MTI-nek irreálisnak, értelmezhetetlenül magasnak nevezte a liciten kialakult végösszeget. A licitet nem várt érdeklődés kísérte, amit az is jól mutat, hogy az utolsó pillanatokban is folyamatosan egymásra ígért három licitáló – tette hozzá.

Húszszoros ár

A kikiáltási ár 52 millió forint volt, az elektronikus licit a napokban zárult le.

Még nem tudni, hogy ki vette meg

Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója az MTI megkeresésére elmondta, az MNV Zrt. zárt rendszerében zajló licit lezárása után leghamarabb jövő hét elején derülhet ki, ki a nyertes ajánlattevő.

Árulják a kikötőket 

A Balatoni Hajózási Zrt. – amely tavaly került a Magyar Turisztikai Ügynökség által kezelt állami többségi tulajdonba – reorganizációs tervében négy közforgalmú kikötő eladása szerepelt. A helyi tiltakozások nyomán a hajózási társaság felajánlotta az érintett önkormányzatoknak, hogy eladás helyett hosszú távra bérbe adja számukra a kikötőket. Hárman elfogadták az ajánlatot, Csopakkal azonban nem sikerült egyezségre jutni, ezért hirdették meg árverésen az ingatlant.

Májusban derült ki az eladás, van, aki lemondott

A Magyar Narancs megszerezte a jegyzőkönyvet, ami szerint csak a magyar állam képviselője mondott online igent a Bahart átalakítására, a települések képviseletében 10 polgármester „üzente” írásban, hogy nem, heten tartózkodtak, négy településvezető pedig nem vett részt a szavazáson. A 10 nemmel szavazó polgármester közül 9 független, a tizedik a nyáron lemondott balatonszemesi fideszes polgármester, Szomorú Szilárd volt.

A kempingekért is aggódik az ellenzék

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik vezérszónoka a parlamentben egy vitán egyetértett a javaslatban szereplő állami vagyon átadásával, ugyanakkor rendkívül aggályosnak nevezte, hogy a kormány rendkívül alacsony kikiáltási áron próbálja értékesíteni a balatonboglári és a balatonszemesi kempingeket.