A szélsőjobbos Novák Előd az 50 ezer forintos bankjegyek bevezetését sürgette a Parlamentben, írásbeli kérdést tett fel ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank elnökének. Matolcsy György elmondta a véleményét az 50 ezer forintos bankjegyekről, vélhetően ennek nem örülnek a szélsőjobbos parlamenti képviselők.

50 ezer forintosokat akar a szélsőjobb

“Mikor hajlandók az elinflált ötforintosokat ki-, az ötvenezreseket pedig bevezetni? – tette fel az írásbeli választ igénylő kérdést Novák Előd, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője a jegybank elnökének. A szélsőjobbos párt gyakran dob be olyan témákat, amelyet később a kormánypártok is támogatnak. Ilyen volt az abortusz előtti szívhang kérdése, vagyis az, hogy a beavatkozás előtt az anyának kötelező azt meghallgatni, ők voltak azok is, akik ledaráltak egy szerintük homoszexualitást népszerűsítő könyvet, azóta csak fóliában árulhatóak az ilyen mondatokat tartalmazó kiadványok, és szintén ők voltak azok, akik egy fotó miatt kirúgatták a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatóját. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A fizetési szokások alapján nem indokolt az 50 ezres bevezetése

Matolcsy György most válaszolt a szélsőjobboldali párt képviselőjének. A nemzeti bank vezetője szerint bár az infláció hatással van az egyes címletek vásárlóértékére, a lakosság fizetési szokásaira elenyésző hatással bírt az elmúlt közel két évben. Ezt támasztja alá az is, hogy a forgalomban lévő érmék mennyisége 2023. folyamán mindössze 4,2%-kal, értéke pedig 3,8%-kal bővült, miközben az egyes érmecímletek részaránya több mint egy évtizede stabil.

Átlagosan alig 4 ezer forint egy készpénzes bolti fizetés

Az MNB elnöke szerint ami az 50 ezrest illeti, a NAV online pénztárgép adatai alapján 2023-ban 2,23 milliárd készpénzes fizetési tranzakció történt átlagosan mindössze 3597 forint értékben. Az adatokból az látszik, hogy a készpénzhasználat a kisebb értékű tranzakcióknál jellemző, ezeknél jelentős címletváltási nehézségeket okozna az 50 ezresekkel való fizetés bevezetése.

A legtöbbször ezreseket és ötszázasokat használunk

2023-ban a forgalomban lévő 20 ezresek mennyisége 0,7%-kal csökkent, és csak az 500 és 1000 forintosok mennyisége emelkedett markánsan: 5,1%-kal, illetve 5,8%-kal. A nagy értékű fizetések lebonyolítására a 2022. március 2-ától elérhető Azonnali Fizetési rendszer gyors és megbízható platformot biztosít.

Nem lesz egyelőre 50 ezres a pénztárcákban

Matolcsy György leszögezi: „a készpénzciklusban tehát semmilyen beavatkozást igénylő körülmény nem azonosítható, ha ilyet észlelne a jegybank, akkor meghozná a szükséges szakmai döntéseket.” A lényeg tehát, nem lesz mostanában 50 ezres címlet, mert nincs rá szükség. Az emberek amikor készpénzt használnak, akkor kis címletekkel fizetnek, hiszen a nagyobb összegeket ma már mindenki átutalással vagy kártyával fizeti. A szélsőjobb, tehát hiába szeretné, a nemzeti bank elnöke nem támogatja, hogy most bevezessék az 50 ezer forintos címleteket. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Így nézne ki az 50 ezer forintos bankjegy – Forrás: MNB