Felhőszakadás, tartós eső, heves zivatar, néhol hőség miatt is OMSZ-figyelmeztetések vannak érvényben. Hihetetlen időjárásunk lesz szombaton.

Veszélyjelzést adtak ki szombatra is

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a felhőszakadás veszélye miatt az egész országra figyelmeztetéseket adtak ki. Ezek között Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a helyeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több csapadék hullhat.

Sok eső

A nap folyamán várható sok eső veszélye miatt is adtak ki másodfokú figyelmeztetéseket Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére. Somogy és Veszprém megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Erős lesz a szél is

Emellett zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Eleinte főként északon és nyugaton, napközben máshol is több helyen valószínű zivatar, elsősorban felhőszakadás, kisméretű jég, és viharos széllökés kíséretében.

Még több eső

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Nyugat-Dunántúlon területi átlagban 24 óra alatt 25-45 milliméter eső hullhat.

Hőmérséklet

Az országos előrejelzés szerint a maximumhőmérséklet általában 25 és 31 fok között valószínű, de a Délnyugat-Dunántúlon ennél kissé hűvösebb, míg a Tiszántúl északi felén néhány fokkal melegebb lehet. Késő estére 19-27 fok közé hűl le a levegő.

Nyugat-Európában katasztrofális a helyzet

Belga sajtóbeszámolók szerint az országban huszonháromra emelkedett az áradások miatt elhunytak száma, és legkevesebb húsz embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 41 ezer ember pedig továbbra is elektromos áram nélkül maradt.

Hollandiában is komoly a baj

A holland sajtó arról tájékoztatott, hogy pénteken délután megszólaltak az árvízvédelmi szirénák az ország délkeleti felében található Limburg tartományban, ahol átszakadt egy hajózásra alkalmas csatorna gátja. A katonaság több környékbeli falu lakóját kitelepítette, másokat lakhelyük elhagyására szólítottak fel a további árvízveszély miatt.

Luxemburgban is sok pénzbe kerül az időjárás

Luxemburgban a kormány országos természeti katasztrófát hirdetett csütörtökön, és 50 millió eurót különített el a károsultak megsegítésére.

Németországban a legsúlyosabb a helyzet

 A napok óta tartó heves esőzések nyomán kialakult özönvízszerű áradásokban Németországban száz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma. A természeti katasztrófa az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartomány és Észak-Rajna Vesztfália tartomány egy részét sújtotta.