A jászkeszeg kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett és szilveszter napján lezárult év hala közönségszavazáson – közölte a szervezet elnöke az MTI-vel.

A szavazok fel rá voksolt

A Magyar Haltani Társaság honlapján rendezett közönségszavazásra december 31-én délig 7683 szavazat érkezett, ennek alapján alakult ki a végeredmény. A közepes és nagyobb folyóink alföldi szakaszait kedvelő jászkeszeg 49 százalékos eredményével jelentős különbségű győzelmet aratott – tette hozzá Harka Ákos.

A dobogósok

A három jelölt közül az ősi vonásokat viselő és napjainkra erősen megfogyatkozott angolna a voksok 20 százalékával lett a harmadik, míg a képzeletbeli ezüstérmet 31 százalékos támogatottságával a védett és viszonylag ritka, hazánkban főként hegy- és dombvidéki patakokban élő, mindössze 8-10 centiméteres fürge cselle érdemelte ki.

Már Herman Ott is írt róla

Az idei év halát jellemezve a Magyar Haltani Társaság elnöke kifejtette: a világos pikkelyei miatt Herman Ottó által még ónos jásznak nevezett halfaj ezüstös színű pontyfélénk.

Apró pikkelyei vannak

Alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek, ezért gyakran összetévesztik a bodorkával vagy a vörösszárnyú keszeggel. A jászkeszeg pikkelyei azonban apróbbak ezért az oldalvonalán mindig 55-nél több számolható, míg a másik két fajnál 50-nél kevesebb.

Nem egy vérmes állat

Táplálékát zömmel az üledékben rejtőző gerinctelen állatok, férgek puhatestűek alkotják. Áramláskedvelő, de gyakran frissülő állóvizekben, így például a Tisza-tóban is megtalálható, a Balatonban ugyanakkor ritkaságnak számít. Ívási ideje a tavasz későbbi időszakára tehető, ezért április 15-től május 31-ig fogási tilalom védi.

Húsa szálkás, de ízletes

A jászkeszeg közepes termetű hal, amelynek kifogható legkisebb mérete 20 centiméter, de a 30 centiméter fölöttiek sem ritkák. Húsa szálkás, de ízletes, Magyarországon eddig – 1995-ben – horoggal zsákmányul ejtett legnagyobb példánya 3,86 kiló volt – emlékeztetett Harka Ákos.

Mit keres egy kanadai lúd a Balatonnál?

Ez év december 16-án a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa Szabó Gábor egy Észak-Amerikában őshonos kanadai ludat észlelt a Balatonon, Siófok-Sóstó közelében.

Szökevényről lehet szó

A madár szelíd, láthatóan emberhez szokott viselkedése elárulta, hogy nem egy faunisztikai ritkasággal állunk szemben, hanem egy szökevénnyel. A fajnak jelentős – eredetileg szökevényekből, illetve vadászati célból betelepített példányokból kialakult – populációja van Észak-Nyugat Európában – írják a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján.

Gond a jelenléte

A faj itt nem őshonos, hanem ún. inváziós faj, jelenlétével az európai lúdfajokat hátrányosan befolyásolja. Mivel nagyobb testű, mint európai rokonai, kiszorítja fészkelőhelyeikről azokat, egyben jelentős táplálék konkurensük, sőt bizonyos esetekben keverekdik is velük (pl. nyári lúddal), ezzel is veszélyeztetve a hazai fészkelő faj genetikai állományát. Jelenléte ezért európai fészkelő fajként természetvédelmi szempontból nem kívánatos.

Nem engedik szabadon élni

Az Igazgatóság a madarat december 22-én befogta. Bár befogása jelentős tapasztalatot igényelt, végül is kézzel történt, ami szintén a szökött eredetet bizonyítja. A madár egy zárt és biztonságos, egyéb vízi szárnyasokat is bemutató helyre került, ahol – e rövid balatoni kirándulástól eltekintve – folytathatja nyugodt életét.