Napelempark épül a Veszprém megyei Öskün, a 20 hektáron létrejövő beruházás mintegy 4 milliárd forintba kerül – közölte Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke Öskün.

Több ezer családnak lesz tisztább energiája

A 10 megawatt teljesítményű napelempark április végére készül el, és 5500 család éves energiaellátását fedezi 25 éven keresztül. A beruházás összegét saját forrásból biztosítják a befektetők.

85 ezer háztartás már napenergiát használ

2030-ra országosan 7 ezer megawatt napelemes kapacitás épül majd ki, ebből 2 ezer megawatt kapacitás telepítése már az elmúlt évben megtörtént. Az ipari felhasználok mellet egyre nő a lakossági felhasználók száma, mintegy 85 ezer háztartásban használnak napelemmel termelt energiát.

Mertek nagyot álmodni

Ángyán Tamás, Öskü független polgármestere elmondta, hogy 6 évvel ezelőtt alkották meg a település gazdasági programját, amely azt célozta, hogy ösztönözzék a vállalkozók letelepedését. Ennek jegyében kezdték meg a napelempark tervezését 2017-ben. A beruházás négy új munkahelyet teremt – tette hozzá.

Munkahelyteremtés

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a kormány kiemelten kezeli a napelemparkhoz hasonló, környezettudatos fejlesztéseket, melyek egyúttal munkahelyeket is teremtenek.

21 kisebb napelemparkot adtak át 2020-ban a Dunántúlon

A 21 erőmű 6 milliárd forintba került. A most átadott 21 erőmű Bicskén, Bodajkon, Csókakőn, Csornán, Fertőszéplakon, Győrváron, Kajárpécen, Kisbéren, Komáromban, Kőszegen, Nagyvázsonyban, Öskün, Várpalotán, Veszprémben és Zalaegerszegen működik. A kiserőművek teljesítménye egyenként fél megawatt, az élettartamuk pedig 25 év – írta a Magyar Építők.

2200 ember lakik Öskün

Öskü Veszprém és Várpalota között, a 8-as út, az egykori római hadiút mentén található. A honfoglalás idején Ösbő vezér kapta meg a vidéket. A 18. század elején két alkalommal is szlovákokat hívtak a vidékre, akik az idők folyamán teljesen elmagyarosodtak. 1947-ben a Csehszlovák–magyar lakosságcsere keretében több szlovák család elköltözött a felvidéki Martos településre, és onnan pedig felvidéki magyarok érkeztek Ösküre.

Öskü a térképen

További balatoni fejlesztési hírekért kattints ide!

Az áramtermelő napelemmel még óvatosak az emberek

A magyarországi ingatlanok tulajdonosainak 84 százaléka véli úgy, hogy otthona energiahatékonysági szempontból felújításra szorul – derül ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. és az NRC piackutató legfrissebb, reprezentatív kutatásából. Az összes válaszadó 33 százaléka gondolja úgy, hogy szüksége lenne áramtermelő napelemre, 26 százalék meleg vizet előállító napkollektor telepítését tartaná fontosnak.

Kévés háztartásban van még

A válaszadóknak csak 3 százaléka jelezte, hogy már rendelkezik valamilyen napenergiát hasznosító eszközzel.