Kovács P. József a Magyar Televízió egyik legnépszerűbb férfi bemondója volt. 1961-ben kezdett el dolgozni a televízióban, 40 évig volt képernyőn. Ahogy fogalmaz: ő híres ember és nem celeb volt. Felesége halála után, két éve Tihanyba költözött, gyakran sétáltatja a kutyáját és várja a gyermekeit, unokáit.

Megismerte az ország

Egykor kétezer jelentkező közül válogatták be abba a 20 fős csoportba, akik a beszédtechnika mellett azt is megtanulták, hogyan üljenek, viselkedjenek, milyen legyen az arcmimikájuk, hogyan maradjanak fegyelmezettek. Aztán beindult a karrier és Kovács P. Józsefet megismerte az ország. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

30 évig volt híradós

Azt mondták, húszévesen még nem hiteles, de 25 esztendős kora után már szerepelhetett fiatal hírolvasóként. Végül 30 évig olvasott híreket a Híradóban. Jól blattolt, vagyis előzetes olvasás nélkül tudta hiba nélkül, értelmezve elolvasni a szöveget, amit kapott. 2001-ben a Magyar Televízió életműdíjával tüntették ki, ugyanebben az évben önként távozott a köztévétől. Ezt is olvasd el: “Nem foglalkoztam magammal, a panaszaimmal, csak az volt a fontos, hogy a párom egészséges legyen” – súlyos betegséggel küzd a Tihanyban élő Kovács P. József

Nem tört össze

„60 évesen fájdalmas volt, hogy véget ért egy szakmai pályafutás, de tudomásul is kellett vennem, hogy a bemondószakma megszűnt, megváltozott a televízió. Több lábon álltam, nem törtem össze, nem lettem céltalan, mentem tovább, csak más úton – mesélte márciusban Radnai Péter Az első influenszerek című sorozatának második évadában.

50 évig volt házas

40 év után tehát távozott a Magyar Televíziótól, ezt követően feleségével a vendéglátóiparban ért el sikereket. Mariettával 50 éven át boldogan éltek, 2020 karácsonyán elhunyt a társa, élete fele. Vigaszt két gyermeke és négy unokája nyújt azóta is Kovács P. Józsefnek. 

Tévés lett a fia is

Lánya Erasmus ösztöndíjjal Padovában tanult olasz-angol szakon, operákat és novellákat fordít, az éttermük oszlopos tagja volt. Fia hat évig élt az USA-ban, Los Angelesben diplomázott. Kovács Kristóf neve ismert televíziós körökben, különböző show-műsorok, így az Esti Showder, az Activity Show, a Szulák Andrea Show vagy a Showder Klub producere volt. 2008-ban a közkedvelt budai étterem, a Déryné bisztró tulajdonosa lett – írja a Femina.hu.

Négy alappillér

Kovács P. József életének négy alappilléreként a családdal töltött szabadidőt, a televíziózást, a versmondás és a vendéglátást nevezte meg. A versek szeretetét az unokáinak is átadta, a nyolcadik osztályos lányunokája tanárnője meghatódott, amikor tanítványa Ady Endre Karácsony című versét szavalta. 

Híres ember és nem celeb

„A televízió népszerűséget adott. Ma már celebeknek hívják a kamerák előtt állókat, akkor mi csak népszerű emberek voltunk, de hogy ki ezt hogyan használja föl, rettenetesen fontos. Én a televízióban szerzett népszerűségemet a versmondói pályámon tudtam felhasználni” – monda a volt tévés Radnai Péter műsorában.

 Tihanyban él

„Tihanyban élek már jó ideje. Itt van velem a kutyám, őt sétáltatom nap mint nap ezen a gyönyörű, hangulatos településen. A tévét nem tudom nézni, egyszerűen nem érdekel. Ha van annyi lelkierőm, olvasok, zenét hallgatok” – mondta a volt tévés.

Kőröshegyen keresztelték a gyerekeit

„Néha átnézek a túlpartra, és látom szemben Zamárdit, Földvárt és azt a tündéri települést, Kőröshegyet. Merthogy ott, abban a kis templomban kereszteltettük meg annak idején a lányunkat és a fiunkat. Csak a múltidézés maradt nekem” – mondta Kovács P. József. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kovács P. József – Forrás: Youtube/Spektrum Magyarország