Zártkörű ünnepség után ma hivatalosan is kezdetét vette a vitorlás szezon a Balatonnál. A koronavírus-járvány miatt ugyan nem lehetett korlátok nélkül megtartani az évadnyitót, azonban a hajók mégis elindultak, mert már 165 nevező várta, hogy végre elrajtolhasson a hajójával.

Évadnyitóval kezdtek

Május 15-én, szombaton délben elrajtolhattak a balatoni vitorlások a Balatonfüred előtti kikötőből. A hagyományoknak megfelelően egy ünnepséggel nyitották volna meg a szezont a szervezők, ám a járvány ezt nem tette lehetővé. A koronavírus miatt így egy rendhagyó ünnepség után indultak el a hajók a versenyen, amely a névadó támogatónak köszönhetően a Balatoni Évadnyitó 878co Nagydíj nevet kapta – írja a Hunsail.

Balatonfüredről indultak a hajók

165 versenyző

Az idei versenyen 165 nevező várta, hogy 11 óra 55 perckor megszólaljon a figyelmeztető jelzés, majd 12 órakor elindulhasson a mezőny. A vízre bocsátott hajók az egynapos túraversenyen a Balatonfüred-Alsóőrs-Tihany-Balatonfüred útvonalon közlekednek. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem lesz nagy szél

Az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-jelentése szerint szombaton délelőtt gyenge (3-10 km/h), időnként mérsékelt (15-20 km/h) változó irányú szél lesz a jellemző, ami a déli órákban délies (dny, d, dk) irányba fordul. Délután a Balatonnál kissé megélénkül a szél, ami elérheti a 25-30 km/h-át is. Erős záporokkal a szél tovább élénkülhet, megerősödhet (35-55 km/h), zivatarral viharossá is fokozódhat (55-65 km/h). A hőmérséklet ideális lesz, mivel a verseny kezdésekor már 20 fokra melegedhet a levegő.

Lehet követni

A verseny alakulásáról élő szöveges tudósítással készül a Magyar Vitorlás Szövetség, így akit érdekel, az meglesheti, miként alakul a Balatoni Évadnyitó 878co Nagydíj. Azt, hogy mely hajók érnek el előbb a bójákhoz, illetve hogy ki nyeri majd a versenyt, azt a MVSZ Facebook-oldalán lehet majd követni.

16:30-ig van idejük a versenyzőknek

A vitorlások a Balatonfüred – Alsóőrs – Tihany – Balatonfüred távon haladnak végig, de a versenyen időlimit is van, ami szerint a résztvevőknek 16:30 óráig kell befutniuk.

Betartják a szabályokat

Holczhauser András, a szövetség főtitkára már korábban jelezte, hogy a vitorlások indulása szinte biztos, azonban a parti eseményekkel kapcsolatban végig bizonytalan volt a helyzet a vírushelyzet miatt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az érvényben lévő, kötelező óvintézkedéseket ugyanúgy be kell tartania mindenkinek.

Ez is érdekelhet

Minden nap járnak hajók

A vitorlás verseny mellett szintén jó hír a balatoni hajózás szempontjából, hogy május 1-től a hét minden napján elérhetőek lesznek a települések közötti hajójáratok. Minden nap lehet utazni Fonyód-Badacsony és Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalakon, Siófok, Balatonfüred és Keszthely kikötőkből pedig sétahajók közlekednek. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vitorlások – Forrás: Facebook/MVSZ