Berecz Zsombor ezüstérmet szerzett a finn dingi hajóosztályban a tokiói olimpián. A magyar versenyző az éremfutamot megnyerte, a brit Scott a futam alatt volt amikor nem állt aranyérmes helyen, de végül befutott a 4. helyen. Berecz Zsombor az ezüstérme után azt mondta, a Balaton marad a kedvenc helye.

Kevésen múlott

Két helyezés döntött 11 futam után az olimpiai aranyéremről Finndingiben. Az összesítésben Giles Scottnak 36, Berecz Zsombornak 39, a harmadik helyezett Joan Cardona Mendeznek 51 pontja lett.

Jó helyre ment a támogatás

“Beérett a sok munka, megérte a sok áldozat, amit a családom és mások is hoztak. Örülök nagyon ennek az ezüstéremnek, jó helyre ment az a támogatás, amit kaptam” – nyilatkozott a partra szállás után. Az éremversenyről elmondta, egyszerű volt a terve, megnyerni a futamot, és aztán kiderül, mit csinálnak a többiek.

Sikerült a tervem

Scott bebiztosította az aranyát, de az én tervem végül is sikerült. Éreztem, hogy közel vagyunk egymáshoz, akadt, amikor hátrébb ment. Jól olvastam a pályát, bár a sebességem nem volt az igazi – mesélte a keddi küzdelemről.

Nem szabad hátranézni

Arra a felvetésre, hogy menet közben volt olyan szakasz, amikor éppen olimpiai bajnoknak érezhette magát, így válaszolt: Ilyenkor egyfajta másállapotban van az ember. Talán egyszer néztem hátra, de csak a saját futamommal törődtem, hogy megcsináljam, amit elterveztem. A célban persze hátranéztem, és az nem volt jó érzés.

A Balaton az igazi

A kérdésre, hogy az ötkarikás ezüst után a Balaton helyett az Enosima Jachtkikötő lesz-e a kedvenc helyszíne, mosolyogva kijelentette: Nem akarok itt vitorlázni többet. Nem nyaralni jöttünk ide, elvégeztük a munkánkat. Nekem marad a Balaton a kedvenc. 

A folytatásról

Ezt a tudást, amit én megszereztem, szeretném frissiben átadni a következő generációnak, mert hiszem, hogy a magyar vitorlázásnak van jövője – jelentette ki Berecz Zsombor.

A legfényesebb vitorlás érem

A magyar vitorlássport  egyszer szerzett eddig olimpiai érmet: a Detre-testvérek, Szabolcs és Zsolt egy spanyol és egy ír hajó mögött harmadikok lettek Tallinnban, az 1980-as moszkvai olimpihán Repülő Hollandi hajóosztályában.

Címlapfotó: MTI/Czeglédi Zsolt