A tervek szerint már ősztől a jelenlegi víz- és csatornadíj a lakosságnak csak havi 5 köbméterig maradna kedvezményes. E fölött az átlagosan 7,33 köbméter használó magánszemélyektől is piaci árat kérnének. A nem lakossági fogyasztóknak teljes egészében piaci alapú lehet a díj. Mennyibe kerülhet majd piaci áron a víz? Erre is találtunk egy választ.

Egységes vízdíjrendszer készül

Az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára, Németh Zsolt a MaVíz elnökségének meghívására ismertette a kormány terveit az ágazat fejlesztésével kapcsolatban. Mint kiderült, új, egységes vízdíjrendszer kialakításán dolgoznak a minisztériumban, amiről már ősszel dönthetnek a parlamentben. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egyetlen megoldás

Az új fizetési rendszerből befolyó pénzekből újítanák fel az elöregedett ivóvízhálózatot – írja az Énpénzem.hu. A portál szerint az biztosnak látszik, hogy a jelenleg településenként eltérő vízdíjakat egységesítik. A víziközmű-ügyekkel foglalkozó Szabó Iván ügyvéd úgy véli, önmagában az, hogy a víziközmű-szolgáltatás kérdése önálló államtitkári szintre emelkedett egyértelmű üzenet az önkormányzatoknak, hogy az állami szolgáltatás jelenti az egyetlen megoldást. 

Havi 5 köbméter vizet adnak olcsóbban

A lakossági fogyasztók havi 5 köbméteres fogyasztásig fizetnének rezsicsökkentett árat, az efölötti részt a gáz és áramdíjakhoz hasonlóan piaci alapúvá válna – derült ki a Szabó István által megszellőztetett információkból. A MaVíz szerint a 2021-es adatok alapján egy háztartásra átlagosan havi 7,33 köbméter vízfogyasztás jut. Ha ezt nézzük, akkor az átlagfogyasztás közel harmada is kikerülne a rezsicsökkentett körből. 

A cégek csak piaci áron kapnak vizet

Jó eséllyel azóta nőhetett a vízfogyasztás, és így az átlag is, vagyis a lakossági átlagfogyasztók közül is nagyobb arányban lehetnek azok, akiknek többet kellhet fizetniük. Szintén sz ügyvédre hivatkozva írták, hogy a nem lakossági fogyasztóknak teljes egészében piaci alapú díjat vezetnének be.

Állandó csőtörések, vízkorlátozások

Magyarországon nagyobb területek vízellátása szűnhet meg hosszabb-rövidebb időre – állította már négy évvel ezelőtt a MaVíz Magyar Víziközmű Szövetség elnöke. Úgy tűnik, mostanra már tényleg teljesen tarthatatlanná vált a helyzet. Állandóak a sorozatos budapesti csőtörések, illetve az agglomerációs településeken bejelentett vízkorlátozások. 

Nincs elég pénz

Kurdi Viktor, a MaVíz elnöke szerint a vízdíjak 2012-es befagyasztása, a 2013-as rezsicsökkentés, illetve a vízi közműveket sújtó vezetékadó együtt vezetett el oda, hogy a szolgáltatók bevételei már nem fedezik a hálózat, illetve egyéb infrastruktúra elemek karbantartásának, rekonstrukciójának és bővítésének költségét.

Rengeteg víz folyik el a semmibe

Mint a szervezet elnöke állította: minden ivóvízhálózatba pumpált 100 liter vízből átlagosan 20-25 liter folyik el a törött vagy megrepedt csöveken keresztül. Van ahol a hálózati veszteség eléri a 40-50 százalékot, vagyis a víz közel fele nem jut el a fogyasztóhoz, ami rettentően nagy pazarlás. 

Sokáig tart a munka

Különböző szakmai elemzések alapján 1000-3000 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy az ágazati infrastruktúra elérje a kor által megkövetelt műszaki- szolgáltatási színvonalat. Ráadásul hiába kerülne hirtelen akár több száz milliárd forint a felújításokra, az elmaradt rekonstrukciók pótlása nem valósítható meg egy csapásra. Kurdi Viktor szerint a komplex felújítás főként a városokban rendkívül gondos tervezést és ütemezett kivitelezést kíván, ami a források megléte esetén is 10-15 évig tarthat.

Brutális áremelés kellene az igazi spóroláshoz

A piaci árral kapcsolatban nem szivárgott ki információ. Vélhetően nem fog sok ezer forintba kerülni egy köbméter víz, de akkor mégis mekkora összeg lehet igazán takarékosságra buzdító? Nézzünk egy egyszerű példát, csöpög a kerti csapunk, érdemes azonnal költeni rá és kicserélni? Ha folyamatosan csöpög a csap, akkor egy nap alatt nagyjából 10 liter víz folyik el, vagyis az 1 köbméternyi (1000 liter) víz kb. három hónap alatt csöpög el. A legolcsóbb kerti csaptelep ára 5 ezer forint körül van, plusz szerelési költség, máris 15 ezer forintba kerül megjavítani egy csöpögő csapot. 15 ezer forintból jelenleg az agglomerációban 15-20 köbméter vizet kapunk, vagyis ha igazán a takarékosság számítana, brutálisan meg kellene emelni a víz árát. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció