Az elmúlt időszakban 5-600 ezer magyart oltottak be kínai vakcinával. Azt követően, hogy a kínai járványügyi központ vezetője múlt héten azt mondta egy nemzetközi konferencián, hogy a kínai oltás nem elég hatásos, sokan felszisszentek, és elgondolkodtak, most mi lesz? Sváby András, az ATV műsorvezetője, balatoni vitorlázó is kínai oltást kapott. Megmérette a szervezetében lévő ellenanyag mennyiségét és meglepődött.

Nem nyújtanak magasfokú védelmet

A Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ igazgatója, Kao Fu – aki tulajdonképpen ott olyan, mint Magyarországon az országos tisztifőorvos, Müller Cecília – egy konferencián azt mondta: „Nem nyújtanak nagyon magas fokú védelmet az inaktivált víruson alapuló oltások. Ezzel azt állította, hogy nem elég jó a kínai oltás. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Félreértés

Nem sokkal később a kínai járványügyi központ félreértésnek nevezte Kao Fun-t idéző cikkek állításait a kormánylapban és visszavonták a nyilatkozatát. A hír azonban végigsöpört a világon és minden kínai oltással beoltott embert nyugtalanná tett, hiszen egy magas rangú kínai járványügyi szakértő bizonytalanított el a kínai oltás hatékonyságával kapcsolatban.

Alacsony hatékonyság

Korábban is felröppentek arról, hírek, hogy az elölt vírust tartalmazó kínai Sinopharm-vakcina hatékonysága éppen csak eléri az 50%-ot. Ekkor több országban úgy döntöttek dupla oltást adnak, így a hatékonysága már megközelítette a nyugati vakcinákét. Most azonban ez is megkérdőjeleződött. TUDJ ERRŐL: Van olyan ország, ahol már három kínai vakcinát adnak be a megfelelő védettséghez

Sváby megmérette

Sváby András az ATV Napló című műrorának házigazdája hetekkel ezelőtt kínai oltást kapott. Most arról készített riportot, hogy mennyire hatékony az ő szervezetében a kínai vakcina és az oltás hatására termelődik-e a szervezetben elegendő ellenanyag.

Vért vettek a műsorvezetőtől

Sváby egy magánklinikára ment, ahol vért vettek tőle. Arra volt kíváncsi, hogy hatásos-e a kínai oltás, a szervezetében termelődött-e elegendő ellenanyag, és a kínai oltás hatására kifejlődött-e nála igazi sejtes védekezés a vuhani koronavírus és a brit mutációval szemben.

Összeeresztették a vírusssal

A műsorvezető vérét egy laborban tulajdonképpen összeeresztették a koronavírussal, hogy megnézzék az oltás után legyőzi-e a koronavírust. A CMC Déli Klinika orvosigazgatója, Balázs Anna a műsorban elmondta, hogy Sváby András vérében megfelelő mennyiségű ellenanyag termelődött.

Sok ellenanyag

„A mi vizsgálataink szerint ez egy magas ellenanyag szint és minden valószínűség szerint megvédi Sváby Andrást a továbbiakban” – fogalmazott a klinika orvos igazgatója.

Sváby megnyugodhat

A vírus-neutralizációs vizsgálat, vagyis amikor „összeeresztették a vérét a koronavírussal” szintén jól sikerült. Sok ellenanyagot mutattak ki Svábynál, ő megnyugodhat. A kínai vakcina hatékonysága tehát meglepően jó hatásfokú a műsorvezetőnél.

Nem mindenki ilyen szerencsés

Fontos azonban tudni, egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinél annyi ellenanyag termelődik, mint Sváby András szervezetében. Vannak olyanok, akik a második vakcina beadását követően két héttel megbetegedtek, náluk vélhetően nem termelődött elegendő ellenanyag. Aki biztosra akar menni vizsgáltassa meg magát, javasolták a műsorban. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Sváby András – Forrás: Facebook/Sváby András