Balaton egyik legnagyobb városának az életében hónapok óta visszatérő téma, hogy pontosan hányan élnek Siófokon. A kérdés megválaszolása márpedig nagyon is fontos, ugyanis az iparűzési adó tekintetében egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit kell fizetnie a balatoni üdülővárosnak.

Hányan laknak Siófokon?

Erre a kérdésre keresi a választ Siófok polgármestere, dr. Lengyel Róbert, aki egy hónapok óta tartó kérdés végére tenne pontot. Az eddigi számok szerint kábé 25 ezren élnek a településen, de ez a szám az iparűzési adó tekintetében egyáltalán nem mindegy – írja a Hírbalaton.hu.

Polgármester intézkedik a siófoki ügyben

25 ezer alatt, vagy felett

Siófok népességének a pontos számára azért is kíváncsiak a helyiek, és köztük a polgármester is, mert az állam automatikusan megtéríti az iparűzési adót a 25 ezer főnél alacsonyabb lélekszámú települések esetében. Ha 25 ezer feletti a szám, akkor egyedi elbírálás dönt arról, mennyi pénz kerül vissza város kasszájába. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Siófok lakossága 25 ezer körüli

Siófok abban a szerencsétlen helyzetben találta magát, hogy a lakossága épp 25 ezer körüli: arról is vannak felmérések, hogy ennél a számnál többen élnek a városban, de születtek olyan eredmények is, amelyek szerint Siófokon ennél kevesebben élnek. A kérdés tisztázására dr. Lengyel Róbert polgármester fordult az illetékes minisztériumhoz és miniszteri biztoshoz a kedvező elbírálásért.

Megérkezett a döntés

A polgármester megkeresésére a Belügyminisztérium nyilvántartása alapján azt a választ adták, hogy a 2021. január 1-i állapot szerint 25 043-an élnek Siófokon. Azonban megjelent a Központi Statisztikai Hivatal közhiteles adatsora is, amely szerint a város lélekszáma 24 932 fő.

Hajléktalanok dönthetik el a kérdést

A település vezetője arról írt a közösségi oldalán, hogy a jegyző tájékoztatása szerint Siófok akkor haladja meg a 25 ezres számot, ha ehhez beleszámolják azt a 175 fő hajléktalant is, akik annak ellenére, hogy hajléktalanok, Siófok a feltüntetett, de utca, házszám nélküli tartózkodási helyük.

Bármerre mehetnek

„Vélelmezem, nagy részük nincs is Siófokon, ide adót értelem szerűen sosem fizettek, csak valamikor kiállítottak számukra egy ilyen igazolványt és közben meg szélednek szerte Magyarországon. Tehát a hajléktalanjainkkal lehetünk a bűvös szám felett?” – írta a bejegyzésében Lengyel Róbert.

Nem derült ki, hányan laknak Siófokon

Mivel egymásnak ellent mondó válaszokat kapott a polgármester, ezért ismét az illetékes minisztériumhoz és miniszteri biztoshoz fordult, mint írja, kérve “annak a bizonyos kabátnak az újragombolását”. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mutatjuk a polgármester teljes bejegyzését

Kiemelt kép: Siófok – Forrás: BudaPestkörnyéke