Újabb lazításokat jelentett be Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. Napokon belül elérjük az 5 millió beoltottat, ez lesz az a határ, amikor megszűnik többek közt a például a közterületi maszkviselés és a kijárási tilalom.

5 millió beoltott

„A hétvégén elérjük az 5 millió beoltottat, ez azt jelenti, hogy a járvány harmadik hullámát legyőztük” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.  A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezeket a korlátozásokat oldják fel

  • a kijárási tilalom megszűnik
  • az üzletek kötelező zárási időpontja megszűnik
  • megszűnik a közterületi maszkviselés
  • magán és családi rendezvények megtarthatóak
  • a lakodalom akár 200 fővel is megtarthatóak
  • lehet szabadban sportolni
  • szabadtéri rendezvények 500 főig megtartható
  • zenés, táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható
  • a 16-18 évesek közül a beoltottak mehetnek rendezvényre

Az időpont még kérdéses

Hogy pontosan mikor lesznek érvényesek ezek a lazítások, azt nem tudta megmondani a miniszterelnök, ezt péntek délután teszik nyilvánossá.

Fenyegetnek a mutációk

Ha elérjük az 5 milliót, akkor még mindig 3 millió ember nincs beoltva. Ezt a 3 millió embert arra kérte, hogy oltsák be magukat.Figyelni kell, hogy a határaink mentén mindehol alacsony a beoltottság, és fenyegetnek a mutációk – mondta a miniszterelnök.

Ennyi vakcinánk van

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az eddig már beadott oltásokon kívül van még raktáron és megrendet 7,3 millió Pfzer, 1,2 millió Moderna, Jansenből 4 millió, és még 4,7 millió AstraZeneca.

Elkezdődik a magyar vakcina gyártása

„Mindebből még egy harmadik és egy negyedik oltási kört is tudunk vállalni” – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint előre gondolkoztak, és minden eshetőségre van vakcina. Mindezek mellett hamarosan elkezdődik a magyar vakcinagyártás, így nem leszünk kitéve a nemzetközi hatásoknak.

Hitelmóratórium

Orbán Viktor a hitelmoratórium meghosszabbításáról azt mondta, hogy két nagy kedvezményezettje van: a háztartások és a vállalkozások.

Nem fogadják el a Bankszövetség javaslatát

Mindez nagy teher a bankok számára. A gazdagok megvoltak a hitelmoratórium nélkül, de a középosztály és a kisebb pénzű emberek nincsenek ebben a helyzetben” – mondta a miniszterelnök. A moratórium kifezetése egy komoly szakmai kérdés, és azért hosszabbították meg, hogy időt adjanak arra, hogy mi lesz a moratórium után, és ezt ki tudják tárgyalni.A Bankszövetség megismert javaslatai egyelőre nem fogadhatóak el.

Rendkívüli jogrend

Őszig meghosszabbították a rendkívüli jogrendet, de az ellenzék nem támogatta. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy a készültséget fenn kell tartani, hogy ez az eszköz a gyors reagálás érdekében megmaradjon. Reményei szerint ezt nyáron akár fel is oldhatják. A baloldal lejárató kampányt folytatott, amely sokat pusztított. Szerinte így viselkedni járvány idején felelőtlenség. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Badacsonyi kikötő – Forrás: Balatonkörnyeke.hu