Az Országos Kéktúra Balatonhenyénél elterelt útvonalát  járta be egy lelkes blogger. Másfél kilométerre az új ösvényen Balatonhenye felé, medvetalpnyomokat Camino Steve. A hatóság kételkedik ebben.

Egy blogger medvenyomot lát

Látszik, hogy nem friss a nyom és a pár nappal ezelőtti jó nagy esőt követően járhatott erre az állat. Ráadásul mellette egy kisebb nyom is látható volt, így gyanítom, hogy egy nőstény medvéről és legalább egy bocsról lehet szó, így különösen fontos, hogy kellően készüljön fel minden túrázó! – írja Camino Steve a blogjában.

Medveszakértőkhöz fordult

Úgy fogalmaz, hogy eléggé sokkoló élmény a Balatonnál találni egy ilyen nyomot, hiszen mindenki csak a Bükk, Mátra, Börzsöny és Zemplén erdeiben fedezte fel eddig, hogy egy-egy medve járt arra korábban. Igazát bizonyítandó azt is írja, hogy medvetalpról készített fotóit több hazai és erdélyi medveszakértővel is megnézette.

Steve örülne a medvéknek

Mindenesetre az jó és örömteli dolog, hogy a medvék, a farkasok és az aranysakálok is visszatértek erdeinkbe, hiszen mi csak vendégek vagyunk az ő birodalmukban – írja a blogger, aki teljesen biztos abban, hogy medvenyomokat látott. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva!

A nemzeti park szerint nincs medve

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park közölte, semmi jel nem mutat a nagyvadak jelenlétére a térségben. Közlésük szerint bejárták a területet, konzultáltak a térségben dolgozó gazdálkodókkal, erdészekkel, vadászokkal, állattartókkal. A nemzeti park munkatársai az említett területen medve jelenlétére utaló nyomot nem találtak, tehát az interneten megjelenteket semmi nem erősíti meg.

A vadkamerák sem mutatnak semmit

A vadállatok és a szabadban tartott háziállatok magatartásában sem tapasztaltak változást, a területen található vadkamerák nem rögzítettek medvére utaló képeket.

Egy hegy is a medve ellen szól

A Fekete-hegy elhelyezkedése is kétségessé teszi anyamedve és medvebocs jelenlétét, ugyanis a terület sűrű település- és úthálózata nem nyújtanak kedvező életkörülményeket a medvék számára.

Ha mégis látna medvét

Fentieket is figyelembe véve, tisztelettel kérjük, ha medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, elsőként a +36 30 457-9119 számot hívja, illetve a honlapunkon található elérhetőségeken jelezzen, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést, félelemkeltést – fogalmaznak a közleményben.

Romániában már a medvék kilövéséért tüntettek

Romániában egyre több gondot okoz az elmúlt években a túlszaporodott medveállomány, miután 2016 óta betiltották a medvevadászatot. A minisztérium becslése szerint Romániában 6450 és 7200 között lehet a vadon élő medvék száma, miközben az optimális szám 4000 lenne. A medveállomány szabályozását hevesen ellenzik a környezetvédelmi szervezetek, amelyek szerint a vadásztársaságok üzleti érdekei állnak a szabályozási kérdések hátterében.

Címlapfotó Camino Steve felvétele