Ebben az évben is nyitvatartási időben tartja a tobozszüretet a Folly Arborétum, ahol vezetett séta és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket november 7-én Badacsonyörsön.

Bárki nem szüretelheti a tobozokat

Alpintechnikával szüretelik le az óriástobozú fenyők, az andalúziai jegenyefenyők és a tengerparti fenyők tobozait a Folly Arborétum öthektáros területén. Rossz idő esetén az eseményt november 14-én tartják – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Hatalmasak a tobozok

Egyedülálló élmény az óriástobozú fenyők tobozszüretének megtekintése, mivel a fák 10-15 méter magasak, érett tobozaik pedig 30-40 cm hosszúak és 10-20 cm szélesek is lehetnek.

Fenyők, amelyek között van 80 éves is

A Folly Arborétumban található egyik példány már 80 éves, a terület negyedik generációs tulajdonosa, Folly Réka nagypapája ültette, a másik fa 60 éves, és még az édesapa, Folly Gyula ültette. Az ugyancsak szüretelésre váró három andalúziai jegenyefenyő életkora is eléri az 50-60 évet, de a két tengerparti fenyő is már 40 éves.

Ajándékot is kaphat

A tobozokat kizárólag magfogás céljából szüretelik le, azok nem vihetők el, de a szüret napján az arborétum egy-egy duglászfenyő, atlaszcédrus, feketefenyő vagy simafenyő tobozt ad ajándékba a látogatóknak.

A tulajdonos mesél majd

A tobozszüretet gyerekprogramok és vezetett séta is kíséri. A sétán Folly Réka tulajdonos mesél az arborétum történetéről és kincseiről. A gyerekek pedig kalandos séta során megismerhetik az őszi arborétum növényeit, felfedezhetik az állatok nyomait, a kirándulás során szerzett „kincsekből” pedig a kézműves foglalkozáson levél- és terméskarkötőket is készíthetnek.

Az arborértum története

A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Folly Gyula pécsi orvos telepítette 115 évvel ezelőtt. A hely extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi vitték tovább. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle virul.

Nem csak tobozok, hanem borok is

Az arborétum környéki szőlőbirtokon már hosszú ideje folytat a család termelést, pár éve boraik palackozva is kaphatók, a címkén stílusosan egy cédrus sziluettje látható. A legfontosabb szőlőfajták az olaszrizling, a rajnai rizling, a kéknyelű, a muscat ottonel, a szürkebarát és a budai zöld. Boraik nagyrésze reduktív eljárással készül, de vezető termékük, a szürkebarát és olaszrizling háziasításával készült Cédrus hordóban érlelődik. Másik kedvenc cuvéjük a friss, gyümölcsös Boróka.

Hol aludhatunk?

Badacsonyörsön egyébként az egyik legnagyobb szállásfoglaló oldal szerint 8 helyen tudunk megaludni. A présháztól, a magánszálláson át a kisebb hotelig.

Az arborétum hasznos tudnivalói

Cím: Folly Arborétum, Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25. Telefon: +36-70-333-2569

A part menti 71-es főútról, Ábrahámhegy után, jobbra kanyarodunk a Kápolnavölgyi útra, mely felvezet az arborétum előtti parkolóhoz, táblák is segítenek a tájékozódásban. Badacsonyörs felől pedig, a strandnál, a Kemping útra fordulunk, majd jobbra a Mandulás út, Arborétum út visz fel a Kápolnavölgyi útra, itt is vannak útjelzőtáblák.

Tömegközlekedéssel is eljuthat a helyszínre

A legközelebbi buszmegálló, a 71-es úton, a badacsonyörsi strandnál van, a vonattal érkezők előtt egy kiadósabb séta vár, Ábrahámhegyről a Piros sáv jeleket követve 3 km a Folly arborétum bejárata, míg Badacsonyörsről kb. 1800 méter séta, a Szőlő utca, Mandulás út, Arborétum út útvonalon.