624,74 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással hét vízitúra megállóhely újult meg a Széchenyi 2020 program keretében – tájékoztatta Kiss József, a projekt sajtófelelőse az MTI-t. Bemutatjuk a hét megállóhelyet.

A sportági szakszövetség felügyelte a programot

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség konzorciumvezetésével megvalósult projekt részeként Siófokon, Zamárdiban, Balatonszemesen, Fonyódon, Keszthelyen, Révfülöpön és Tihanyban történtek infrastrukturális és eszközfejlesztések. a Balaton vízi turizmusának komplex fejlesztése nevű program keretén belül.

Az önkormányzatok feladata az üzemeltetés

A vízitúra megállóhelyek üzemeltetői a helyi önkormányzatok, illetve egyesületek lesznek, kivéve Siófokon, ahol a Nemzeti Sportközpontok látja el ezt a feladatot.

Jövőre már használhatják a túrázók

A túrázni vágyók a 2021-es vízitúra szezon kezdetétől vehetik igénybe az új szolgáltatásokat.

Siófok

A siófoki Ezüstparton épülő vízitúra megállóhely célja egy olyan vízi szabadidő és turisztikai központ létrehozása, mely hozzájárul az üdülőövezet sportrégióvá fejlesztéséhez (kerékpár, természetjárás, vitorlázás, vízi sportok) és az aktív turisztikai kínálat bővítéséhez. A megállóhelyen felszerelésbérlésre is lehetőség nyílik.

Zamárdi

Zamárdiban a népszerű turisztikai központban, a szabad strand területén új, zöldmezős beruházásként vízitúra kikötőállomás létesült. A beruházás kiemelt célja egy olyan vízi turisztikai központ létrehozása, mely hozzájárul a partszakasz új típusú turisztikai központjának kialakításához, (kerékpározás, természetjárás, vitorlázás, vízi sportok, strand sportok) és így az aktív turisztikai kínálat fejlesztéséhez.

Balatonszemes

Balatonszemesen, a Berzsenyi strandon, árnyas nyárfák lombja alatt olyan balaton-parti élmények várnak, mint legkellemesebb gyermekkori emlékeinkben. Azonban Balatonszemes a jövő turisztikai igényeinek is megfelel – tél végén ugyanis elkészült modern csónakháza. A most elkészült hajótároló modern, letisztult vonalai a strand egyik új látványosságát képezik – a benne tárolt kajakok, kenuk, SUP-deszkák pedig tavasztól a helybéliek és az ide érkező turisták minőségi élményeit szolgálják. A hajókban GPS alapú helymeghatározó rendszer növeli a túrázók felhasználói élményét, hiszen túra után megtekinthetjük a megtett távot és útvonalat, illetve ez összeköttetésben van a nemsokára mindenki számára használható online bérlési rendszerrel is.

Fonyód

A megállóhely terület az emblematikus, kettős dombtető lábánál közvetlen vízparton található, a vasút túloldalán számos parkolóhely található. A kerítéssel határolt, zárt terület, tavasztól őszig őrzött, itt vízitúraklub és szörfkölcsönző működik a nyári szezonban. A fonyódi partszakaszon nem csak a festői tanúhegyek látványával kísérve evezhetünk a Balaton vízén, de a település környéki csatornák is felfedezésre csábító vízitúra helyszíneket kínálnak!

Keszthely

A február végén elkészült keszthelyi csónakház gyönyörű partszakaszon fekszik, a színvonalas épület a most megújuló Keszthely városi strand egyik új szolgáltatását jelenti – a benne tárolt, kibérelhető kajakok, kenuk, SUP-deszkák a helybéliek és az ide érkező turisták minőségi élményeit szolgálják a szezon kezdetétől. A Balaton aktív turizmusának fontos mérföldkövei ezek a fejlesztések, Keszthely pedig ideális kiindulópont arra, hogy felfedezzük a tó nyugati medencéjét, kombinálva például a Kányavári-sziget természeti értékeit vagy a közeli Hévizet felkereső kerékpártúrát egy izgalmas balatoni kenuzással, kajakozással!

Révfülöp

A legendás révfülöpi vitorláskikötőben került kialakításra a könnyűszerkezetes csónaktároló. A beruházás célja egy olyan vízi szabadidő és turisztikai központ létrehozása, mely hozzájárul a Balaton északi parti szakaszának sportrégióvá fejlesztéséhez (kerékpár, természetjárás, vitorlázás, vízi sportok) és az aktív turisztikai kínálat fejlesztéséhez. A projekt népszerűsége garantált, hiszen mind a gasztronómiai és turisztikai forradalmat átélő Káli-medence, mind a rengeteg iskolás nyári táboroztatását végző zánkai Erzsébet-tábor is a helyszín közvetlen közelében található.

Tihany

A Gödrös településrészen kialakított vízitúra-megállóhelyet eszközök beszerzésével segíti a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a kajakok, kenuk és SUP-ok mellett egy új úszómú-stég beszerzése is zajlik. A túrázók a megállóhely területén más fejlesztési forrásból kialakításra kerülő közös helységeket (wc – akadálymentes wc, zuhanyzó, öltöző) ingyenesen használható. Tihanyból indulva nem csak a csodálatosan szép Tihanyi-félszigetet evezhetjük körbe, de könnyedén eljuthatunk Balatonfüredre is, ahol a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Magyar Vitorlásszövetséggel közösen szintén vízitúra megállóhelyet fejleszt.

Az összeállítást a viziturapont.hu, a Magyar Kajak-kenu Szövetség oldalának információi alapján készítettük. Az oldalon további képeket talál az új túrahelyekről.