100 ember volt COVID-fertőzött Keszthelyen, 51-en voltak járványügyi megfigyelés alatt – erről a város polgármestere számolt be hétvégi Facebook-bejegyzésében. Nagy Bálint arról is írt, hogy ő is elkapta a vírust.

Enyhe tünetekről számol be

“Tegnap késő este enyhe tüneteket kezdtem érezni magamon, és mivel a jövő héten is nagyon zsúfolt hivatali programot terveztünk, sok személyes találkozóval, úgy tartottam helyesnek, hogy még a mai napon csináltatok egy gyorstesztet. Az eredmény kimutatta a Covid-fertőzést, így az  elkövetkező időszakban karanténban, otthonról dolgozom”- írja Keszthely polgármestere közösségi oldalán.

Tesztelik a környzetét

Elrendelték a polgármesteri kabinetben dolgozó közvetlen munkatársak tesztelését is ellenőrizendő, hogy a városvezetőtől elkapta-e valaki a fertőzést.

Segítséget kínálnak

A közösségi oldalon sokan kívánnak gyógyulást Nagy Bálintnak. Köztük van polgámestertársa Vincze Tibor is, aki Zalaapáti nevében ózongenerátoros fertőtlenítést ajánlott fel a város hivatala és Nagy Bálint otthona számára is. Azt is írja, hogy „egyelőre ennél jobb nincs! Én mindennap más helyszínen folyamatosan végzem!”

Ez a helyzet a keszthelyi óvodákban

  • A Tapolcai úti tagóvoda ezen a héten már működött, 2 dolgozó van még járványügyi megfigyelés alatt.
  • A Vörösmarty utcai tagóvoda 2020. december 14-én kinyit, 2 dolgozó kivételével – akik továbbra is karanténban maradnak -mindenki dolgozik majd.
  • A Gagarin utcai tagóvodában 1 dolgozó a múlt szombat óta beteg, házi karanténban tartózkodik. Egy csoportban 1 óvodapedagógus tesztje pozitív lett. A hivatalos határozat megérkezéséig megtették a szükséges tájékoztatást az érintett csoport szülői közössége felé.
  • Az Oktatási Hivatal a Keszthelyi Életfa Óvoda Gagarin utcai tagóvodájában a koronavírus megjelenésével kialakult veszélyhelyzet miatt 2020. december 12-től 2020. december 18-ig terjedő időszakra a Bóbita és a Szélike csoport vonatkozásában rendkívüli szünetet rendelt el.

Segítség az időseknek járvány idején

A tájékoztatóból kiderül az is, hogy egy csoporton kersztül segítik a rászorulókat, időseket, karanténban lévőket. Ha nincs segítő családtag bevásárláshoz, gyógyszerkiváltáshoz, csekkfeladáshoz tőlük kérhetnek segítséget. Az Ifjúsági Kerekasztal részéről Horváth Tamás, telefonszáma: 06703192-361. Keszthely Összefog csoport részéről Fábiánné Figder Nikolett, telefonszáma: 06203488-750.

Nem javulnak az országos halálozási adatok

Meghalt 181 beteg, és újabb 4153 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.

Csökkent a kórházban lévők száma

Kórházban 7646 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 606-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 47 486-an vannak, a mintavételek száma 2 301 174-re emelkedett.

Érvényben lévő rendelkezések

Szombattól a kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben. Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.

Kétmillióhoz közelít halottak száma a világban

A koronavírus-járvány hivatalosan regisztrált fertőzöttjeinek száma 71 698 043-ra nőtt a világban, a halálos áldozatoké 1 604 928-ra, a gyógyultaké pedig 46 855 056-ra a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint.