Saját hatáskörben bruttó 1 075 000 forintos jutalmat adott magának Balatonalmádi polgármestere. A Kepli Lajos szerint a helyi képviselők közül érdemi kifogást ez ellen senki nem emelt.

Többletteljesítmény

A 2020. évben elvégzett feladatok és a veszélyhelyzetből fakadó többletteljesítmény elismeréseként több mint 1 millió forint jutalmat szavazott meg magának Kepli Lajos – írja a Telex.

Volt jobbikos polgármester

A településvezető, aki korábban a Jobbik színeiben országgyűlési képviselő is volt, ezt a veszélyhelyzetről szóló kormányrendelet miatt tehette meg saját hatáskörben. A veszélyhelyzetben ugyanis a polgármestereknek nem kell konzultálniuk a képviselő-testülettel.

Még nem nyilvános a határozat

Érdekesség, hogy a milliós jutalomról szóló november 27-i határozat egyelőre nem elérhető a város honlapján, de az újság birtokába jutott példány szerint azt a polgármester, Kepli Lajos nevében Pandur Ferenc alpolgármester írta alá.

A jutalom fele jótékonyságra ment

A jutalmat a polgármester szerint már ki is fizettek neki. Facebbok-oldalán azonban „jutalom-hiszti”-ről ír és elmegyarázza az ő álláspontját az ügyben. Azt írja, hogy a jutalom felét a légfertőtlenítő készülékekre átutalta az Együtt Egymásért Közalapítvány számlájára.

Ha az emberek úgy látják, visszafizeti

Kepli Lajos arról is írt, hogy amennyiben az almádiak úgy ítélik meg, ez az összeg rossz helyre ment, azért nem dolgoztam meg, úgy azt haladéktalanul visszafizetem. Ha pedig napirendre térhetünk végre a kanál vízben folytatott vihar következményein, folytassuk megkezdett munkánkat együtt, mert csak így érhetünk el eredményt.

A Facebookon sokan megvédik

A polgármester a Facebookon magyarázza az esetet. Cikkünk írásáig 153-an szóltak hozzá. Újra akarod választani a Lajost? Rajtam ne muljon, én támogatom! – írja valaki. Más szerint, aki a szontén a polgármester pártján áll azt írja: egy négyzetmilliméternyi támadási felületet sem szabad hagyni.

Milyen alapítvány kapta a pénzt?

A polgármester által említett Együtt Egymásért Közalapítvány egyébként az önkormányzattól közvetlenül is kapott pénzt légfertőtlenítő gép vásárlására, összesen 479 680 forintot, erről három nappal azelőtt döntött a polgármester, mielőtt a saját jutalmáról határozott volna.

Másutt is volt már jutalmazás

Az exjobbikos Kepli Lajos egyébként nem az egyetlen, aki a veszélyhelyzet alatt polgármesterként egymaga döntött saját jutalmáról. Pápai Mihály, Gyál polgármestere például bruttó 4 millió 188 ezer forint jutalmat ítélt meg saját magának. Dunakeszin a városvezetők egyhavi jutalmat vehettek fel 2019-es munkájuk okán. Ezt a pénzt azonban ott teljes mértékben jótékonyságra fordítják.