A balatoni ingatlanpiac sorra dönti a rekordokat, egyre több nyaralót adnak el a térségben, és az árak sem riasztják vissza az érdeklődőket, akik a fővárosival vetekedő árakon is megvásárolják a lakásokat. Balatonmáriafürdőn például többen is kétszer-háromszor annyi érdeklődőről számoltak be, míg Siófokon már nem is találni eladó ingatlanokat.

Sok az érdeklődő

Balatonmáriafürdő központjában nemrég húztak fel egy négylakásos társasházat, amely a helyi építési szabályoknak megfelelően jól illeszkedik a nyaralók környezetébe. Kosmann Zsuzsanna, a Balatonfer­sing irodavezetője elmondta, hogy jelenleg háromszor annyi érdeklődőjük van, mint korábban, és ezeket az új társasházi lakásokat is gyorsan kiszimatolták a kíváncsiskodók: többen is érdeklődtek Budapestről, Debrecenből, Szegedről, de Somogyból és Zalából is – írja a Sonline.hu.

Balatonmáriafürdőn is sokan keresnek lakásokat

Minden érdekli őket

Az ingatlanszakértő szerint nemcsak az új építésű társasházak iránt érdeklődnek a vásárlók, hanem más ingatlanokat is keresnek. „Balatonkeresztúrnak és Máriafürdőnek van egy Balatonberényig áthúzódó zártkerti ingatlanos része, ahová naponta viszek érdeklődőket” – fogalmazott Kosmann Zsuzsanna. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lecsapnak a lehetőségekre

Hozzátette, hogy sokan keresik azokat az épületeket is, amelyek közelebb vannak a településközponthoz, ahonnan kerékpárral gyorsan el lehet jutni bárhová. Telkekből azonban hiány van, ha meg látni eladót, akkor az túl van árazva, de még így is elviszik a vásárlók.

Elszálltak az árak

Kosmann arról is beszélt, hogy néhány évvel ezelőtt örülni kellett Máriafürdőn, ha lehetett találkozni négyzetméterenként háromszázezer forintos ingatlanokkal. Ezen az áron jelenleg a régi, ’70-es években épült lakásokat lehet elpasszolni, de ezeknek a használt ingatlanoknak a többsége eredeti állapotú, azaz a vásárlás után számolni kell a milliós felújítással.

Az eladók is jól szeretnének járni

A szakértő azt is kiemelte, hogy nemrég volt egy vevője, aki egy ’90-es években épült házra akart lecsapni négyzetméterenként majdnem hatszázezer forintért. Ámde a tulajdonos még így sem ment bele az üzletbe, pedig az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára jelenleg kb. 580 ezer forint.

A járvány is emelte az árakat

Sinka József, a balatonmáriafürdői Sevax Zrt. ügyvezetője, ingatlanvagyon értékelő azt mondta, az ingatlanpiacra nagy hatással volt a koronavírus-járvány első és második hulláma, hiszen a Balaton déli partján megemelkedtek az árak. Ennek a hátterében pedig az áll, hogy sokan kerestek/keresnek olyan ingatlanokat, amelyhez kiskert, vagy szép kilátás is tartozik.

Drágák a lakások

A fővárosban és a környékén is lehetett tapasztalni a drágulást, azonban a Balatonon is eldurvult a helyzet az árak tekintetében. „Bár Szántódon és Zamárdiban drágábbak a lakások, mint Siófokon. Ez azért van így, mert ezen a két településen több a tíz lakásnál nagyobb beruházás. Azt kell mondani, hogy Siófok tulajdonképpen betelt“ – magyarázta az ingatlanvagyon szakértő.

Rekordok Bogláron

Balatonbogláron döntöttek rekordot a tíz lakásnál nagyobb, új építésű társasházak árai, ugyanis a településen négyzetméterenként mintegy 1,5 millió forintot kérnek el a vásárlóktól. Az ilyen típusú ingatlanok Fonyódon és Balatonlellén a legolcsóbbak, ezeken a helyeken négyzetméterenként 750 ezer forintért adják el a lakásokat. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Siófok belvárosa – Fotó: Balatonkörnyéke.hu