A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. évente akár 30-40 tonna tetemet gyűjt össze és szállíttat el a magyar tengerből.

Számos kérdés érkezett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt.-hez az elmúlt időszakban, ezért tájékoztatást tett közzé a társaság az elhullott kopoltyúsokkal kapcsolatban – olvasható a sonline cikkében.

A BHN elmondja, hogy tevékenysége sokrétű, például már a tavaszi jégolvadástól kezdve folyamatosan figyeli a halőrökkel a Balatonon és a befolyókon előforduló tetemek számát és fajösszetételét is.

A társaság tájékoztat róla, hogy a Balatonban szinte az év minden időszakában lehetnek elhullott állatok a vízen, de vannak olyan időszakok, amikor ezek száma megnövekszik, ez leginkább tavasszal van az olvadás után.

Arról is felvilágosít BHN, hogy a tetemek felbukkanása függ az uralkodó széljárástól és az áramlási viszonyoktól.

A társaság évente 30-40 tonna tetemet gyűjt össze és szállíttat el saját költségből. Ez a szám hatalmasnak tűnhet, azonban ez a tóban élő halak csupán 1 százaléka.

A fürdőzök úgy érezhetik, hogy az utóbbi években megnőtt a haltetemek száma a Balatonban, ám ennek rendkívül egyszerű az oka. Mivel hazánk legnagyobb tavában megszüntették a halászatot és az egyre erősödött a haltelepítés és szigorodtak a szabályozások jelentősen megnövekedett a pontyállomány mérete, ezért a nagy számok törvénye alapján több lett a tetem is, mely ahogy írtuk feljebb természetes folyamat.

A társaság központi telefonszámán, munkaidőben fogadja a haltetemekkel kapcsolatos bejelentéseket: +36 84/519-640, illetve ha a központi számunkkal nem járnának sikerrel, akkor ezt a számot hívni: +36 30 9796885

Kiemelt kép: Balaton – Forrás: Balatonkörnyéke.hu